Најновије

ДО ГУШЕ: Колико је Београд (заиста) задужен?

У ишчекивању локалних избора у Београду - на делу је својеврсни рат бројкама, а висина јавног дуга у престоници постаје главна тема политичког обрачуна актуелне с бившом влашћу.

Београд (Фото: Јутјуб)

Док Синиша Мали тврди да је у градској каси затекао дуг од милијарду и 118 милиона евра, подаци Управе за јавни дуг Министарства финансија и Фискалног савета показују да је дуг био вишеструко мањи.
Ако питате актуелну власт колики је дуг у Београду наследила од бивше - одговори су слични.
"Дуг је био некада 1,12 милијарди евра", рекао је председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић на РТС.
"Није ни чудо што нам је оставио дуг од милијарду и 118 милиона евра", наводи актуелни градоначелник Синиша Мали.
А ако питате бившу власт колики дуг је оставила - цифра је три пута мања.
"Не милијарду, не две, не онолико колико се измишља, већ 380 милиона евра. Тај податак се може наћи и у извештају Фискалног света", наводи Татјана Пашић, бивша заменица бившег градоначелника Београда.
Не само у извештају Фискалног света, и у обавештењу Управе за јавни дуг Министарства финансија које је послато бившој градској секретарки за финансије, стоји да је дуг Града Београда непосредно пре смене Драгана Ђиласа био 45 и по милијарди динара или нешто мање од 400 милиона евра.
Како је онда Синиша Мали стигао до три пута већег износа?
"Када саберете све оно што је он оставио као дуг Града, дуг општина и дуг јавних предузећа... Обавезе по основу кредита, главница плус камата. У тој цифри о којој ви говорите нема камата", објашњава Мали.
Нема, јер укупне камате на кредите у јавни дуг не рачунају ни Управа за јавни дуг Министарства финансија, ни Фискални савет.
"Да ли га неки Фискални савет рачуна или не рачуна, потпуно ми је ирелевантно, ја га рачунам", каже актуелни градоначелник.
Зато се рачуница државних институција и градоначелника Београда разликују и када су у питању направљене уштеде. Фискални савет признаје да је актулена власт уштедела - али само 55 милиона евра, док су по рачуници Синише Малог уштеде 10 пут веће.
Док се по извештају Фискалног света види да се највише штедело на инвестицијама, које су са 230 смањење на 80 милиона евра годишње - градоначелник каже, никада се више није градило у Београду.
"Никада више новца нисмо давали у капиталне инвестиције, никада више градилишта нисте имали у нашем граду", рекао је а на питање колико је то, има ли цифру, одговара:
"Немам сад у глави, извињавам се".
Инвестицијама се хвале и бивши - тако правдају убрзано задуживање Београда, чији дуг је у време Драган Ђиласа нарастао скоро седам пута.
"Кредити су се узимали искључиво да би се овај град градио и изградио. При том је до 47 процената годишњег буџета коришћено за инвестиције, данас је то нажалост негде око 10-ак посто", наводи Татјана Пашић.
"Ми не узимамо кредит, домаћински се понашамо и враћамо сва та лудила која је Драган Ђилас оставио", рекао је Мали.
И доказују да је политика компликованија од математике - јер рачуница зависи и од тога ко сабира. 
Прочитајте ОВДЕ како Јанковић планира да сруши Вучића у Београду?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

A пре три годије дуг Београда је износио оволико...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА