Најновије

ЦЕО СВЕТ ЖМУРИ, АЛИ ПОСЛЕДИЦЕ СУ СТРАШНЕ: "Запад се уплашио онога што је створио у Украјини!"

У сенци каубојског препуцавања између Доналда Трампа и Ким Џонг Уна и страха читавог света од нуклеарне катаклизме, некако непримећено провукла се вест из Украјине: Врховна Рада (парламент Украјине) усвојила је благо речено контроверзан закон, по којем се у школама и на факултетима укида настава на свим језицима националних мањина.

Мајдан (Фото: РИА Новости)

Тако је Украјина, у својој борби против Русије, повукла потез који би модерна Европа и САД, да нису презаузете већим бригама, врло вероватно најстрашније осудиле као енциклопедијски пример бујања национализма и кршења људских права.
Украјина, која тврди да је строго привржена европским вредностима, и жели да постане део ЕУ и НАТО, не само да је прекршила права руске, већ и мађарске и румунске мањине. Овај скандалозни закон није промакао швајцарском листу "ИнфоСпербер", који је објавио текст у коме оптужује Европу да "окреће главу од онога што се дешава у Украјини".
- Рада је онемогућила мањинама могућност да се образују слушајући наставу на свом језику. Претходно је укинула руски језик као средство службене комуникације, иако се трећина становника Украјине користи руским језиком од кад зна за себе, дакле од рођења. Сада су на ред дошле мањине из Мађарске и Румуније. Кијев као да жели да силом натера све становнике да говоре украјински. То је чист национализам - наводи се у тексту швајцарског дневника.
Зашто Европа ћути?
Западне државе које су Русији увеле санкције због анексије Крима пропустиле су прилику да осуде националистички став украјинских власти. Дипломатски рат са Русијом, обојен бројним санкцијама, не би смео да буде разлог за пасивност у оваквим случајевима.
"ИнфоСпербер" пише да би сваки грађанин Европе морао да осећа огорчење због нереаговања Брисела на потез из Кијева.
- Нико не обраћа пажњу на то. Најбољи пример вам је Гугл: ако рецимо на немачком језику укуцате у претраживач вест о новом закону у Украјини, резултат добити нећете. У најбољем случају искочиће пар ситних вести, и то на дискутабилним и минорним порталима које финансира Кремљ. Од новинара из ЕУ мало ко говори украјински језик, нити има времена да обитава по порталима који преносе локалне вести из Украјине - истиче лист.
Међутим, вест је добила мало већи одјек након што је стигла реакција из Будимпеште и Букурешта, који нимало нису задовољни законом који је потписао председник Петро Порошенко, јавио је "АБЦ њуз". Да се не спомиње чињеница да се доношење таквог закона директно коси са украјинским уставом, који гарантује једнака права свим мањинама.
- Украјина прича о европским вредностима, али у тој земљи реалност нема никакве везе са Европом. Овде се вреднује глас ултранационалиста - пише у тексту швајцарског листа.
Да и пре доношења спорног закона у Украјини много тога не ваља указао је и признати амерички историчар и политиколог Џереми Кузмаров, професор на универзитету у Тулси. Он је за амерички "Хафингтон пост" пре месец дана написао опширну анализу под насловом: Запад не сме да наоружава Украјину".
- Украјина је постала неонацистичка држава, а САД то морају што пре да схвате и никако не дозволе себи да пошаљу оружје земљи коју води неко као што је Петро Порошенко. Подржали смо их током Мајдана, а сада окећемо главу- истиче Кузмаров.
Украјина није дошла у ову ситуацију због Донбаса и руске акције која се завршила анексијом Крима и кршењем међународног права, већ због тога што је свргнула демократски изабраног председника и на његово место довела човека који другује са неонацистима.
Амерички професор је текст написао као реакцију на коментар америчког секретара одбране Џејмса Матиса који је изјавио да ће "САД помоћи Украјини да одбрани своју независност".
САД морају да се одупру притиску појединих струја из власти на челу са генералом Матисом. У супротном би слање оружја Украјини срозало односе Русије и САД на још нижи ниво него до сада, и тиме и званично означило почетак другог хладног рата. Погледајте ОВДЕ нови шок за Американце у Сирији. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако се догодило крвопролиће на Мајдану:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА