Најновије

ПРЕМИЈЕРКА ПОРУЧИЛА: Престанимо са вређањем!

На Паради поноса су осим мене учествовала и два министра и градоначелник Београда, што представља озбиљну политичку поруку и знак да је наше друштво сазрело, написала је у ауторском тексту за "Недељник" премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

У тексту, у коме говори о напретку Србије на пољу унапређења људских права, премијерка истиче да су то кораци неопходни да би ситуација била још боља.
Она се осврнула на недавно одржану Параду поноса рекавши да је Србија тада показала да се не одриче различитости и да на мањине не гледа са ниподаштавањем.

Различитост и толеранција

Различитост и толеранција, пише Брнабић, ипак се не смеју свести искључиво на препознавање и уважавање припадника ЛГБТ популације, већ и на друге мањинске групе.
- Реторичка су, али и суштинска питања, колико је на пример Рома потенцијално и стварно угрожено оног тренутка када прекораче праг свог дома, колико њих не пријављује насиље, и то не због полиције, коју морам да похвалим, већ зато што пријава подразумева и откривање разлога, социјалну изложеност. Не заборавимо особе са инвалидитетом, жене и децу жртве насиља, особе које пате од тешких и ретких болести... - пише она.

Деца се образују на 15 језика

Наводи и да упркос ратовима, који су на нашим просторима оставили дубок траг, у Србији данас живи 26 етничких или националних мањина.
- То је више него било где у Европи, 55.000 деце се образује на 15 језика, у чак осам локалних самоупарава у употреби је шест званичних језика - написала је она за "Недељник", и додала да све те мањине представља 21 Савет националних мањина.
Каже и да све оне добијају подршку из буџета и учествују у креирању политика које се тичу квалитета живота припадника националних мањина у Србији.

Разговор

- Ипак, сва та постигнућа не смеју умањити значај покретања дијалога о толеранцији и уважавању саговорника, а такође не смеју бити изговор да толеришемо говор мржње само зато што није праћен физичким насиљем - навела је она.
Истиче да је одговор на језик мржње разговор.
- Уважавање другачијег мишљења, разумевање критике, стрпљење, отвореност, суочавање са собом, политичари који дају пример, професори у школама који уче децу толеранцији, медији који треба да имају и едукативну улогу - додала је.

Парада - само информација

Премијерка истиче да жели да живи у друштву у коме је Парада поноса вест на нивоу информације која се односи на затварање улица за саобраћај.
- После несумњивог опадања броја физичких напада на особе које се разликују од већине, једнако је важно да престанемо да се повређујемо речима. Ма колико шамар може произвести бола, тежина речи често је далеко болнија. Зато је важно да сви заједно радимо на успостављању међусобног разумевања и уважавања, слободни да се испољимо као личности без страха од личног кајања и друштвене осуде - закључује она. Погледајте ОВДЕ због чега је настао сукоб у Влади. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је Шешељ реаговао на експозе Ане Брнабић:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА