Најновије

РУСИ ТВРДЕ: Сукоб САД и Северне Кореје је могућ, Трамп је ризичнији!

Рат између Северне Кореје и САД сада је стварна могућност, а хиљаде људи би било убијено или повређено, наводи се у извештају једне енглеске организације.

Атомска експлозија (Фото: Јујтуб)

Сукоб би подразумевао инвазију Северне Кореје, а како наводи енглеска организација Краљевски обједињени институт за одбрамбене науке (РУСИ), "борбе не би биле ни кратке ни хирушки прецизне". У случају напада било које земље, само неколико сати би било на располагању да се нађе адекватан одговор, преноси "Индепендент".
Генерални директор Института Малколм Чалмерс рекао је да би рат могли да изазову и Вашингтон и Пјонгјанг, упозоривши да постоји повећани ризик да председник САД Доналд Трамп предузме корак, с обзиром на његов став да жели да "реши проблем" што је пре могуће. 
"Рат је сада стварна могућност. Северна Кореја брзо напредује у својим ракетним и нуклеарним програмима, време није на страни демократије", наводи се у извештају. Извештај РУСИ-ја наводи да би рат могао да почне на неколико начина. Постоји могућност превентивног удара Северне Кореје, уколико буде постојало веровање д САД спрема напад. 
Такође се наводи да би Север могао да испровоцира САД тиме што би лансирао ракету, која би пала у воде надомак Калифорније или Гвама, што је америчка територија. Почетак рата обележио би велики напад САД праћен сајбер офанзивом. Иако се зна да је Пјонгјанг развио нуклеарну технологију много раније него што се мислило, чак и без коришћења неконвенционалног наоружања, било би стотине хиљада жртава. Рат би такође оставио стравичне последице на светску економију. 
Упозорење института долази након што је министар спољних послова Северне Кореје Ри Јонг-хо рекао да је претња председника САД Доналда Трампа да режим севернокорејског лидера Ким Џонг Уна неће потрајати још дуго проглашсење рата и да Пјонгјанг има право да предузме контрамере. 
Северна Кореја је такође запретила да ће срушити америчке авионе, који су недавно вршили прелете у близини Корејског полуострва, пише "Индепендент". 
Трамп је одбацио тврдњу о проглашењу рата, али је упозорио да ће САД "тотално уништити" Северну Кореју ако буде присиљена да се брани. Такође је Кима упорно називао "ракеташем", на шта му је овај одговорио да ће "укротити ментално поремећеног маторог лудака ватром". Погледајте ОВДЕ како су сиријске оклопне снаге прешле Еуфрат. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарни филм о севернокорејском нуклеарном програму:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА