Најновије

СУТРА ЈЕ ПРАЗНИК ВЕЛИКОГ ЧУДОТВОРЦА: Лечио је људе снагом воље, а верује се да испуњава највећу жељу!

Српска православна црква 1. октобра обележава дан Светог Евменија Гортинског. Ово је и први дан октобра, који према српском обичајном календару носи одређену симболику, па иако није обележен црвеним словом, сутрашњи празник се поштује као изузетно важан.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Свети Евменије епископ Гортински, на Криту још од младости је ишао за Христом, ослободивши се два тешка бремена: од бремена богатства и од бремена тела. Првог бремена се ослободио тако што је поделио своју имовину сиромашним, а другог, великим постом. И тако прво себе исцели, па онда поче да другима даје исцелење.
Бестрастан и испуњен благодаћу Духа Светога Евменије засија светлошћу, која се не могаше сакрити. Па као што је писано не може се град сакрити кад на врху горе стоји (Мат. 5, 14), не може се ни Евменије свети сакрити од света. Видели су га људи и изабрали за епископа у Гортину.
Био је отац сиротим, богатство ништим, утеха жалосним, исцелитељ болним и предиван чудотворац. Молитвом је чинио чудеса многа: опаку змију умртвио, демоне изгонио, болеснике многе исцелио и то не само у своме месту него и у Риму и у Тиваиди. У Тиваиди молитвом кишу испроси у Бога у време суше и тамо је окончао земни живот свој и пресели се у вечне обитељи Господа својега.
- Кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте, рече Господ. Слично бива при давању милостиње као и при Причешћу. У Причешћу под видом хлеба и вина ми примамо у се самога живога Господа Христа, при давању милостиње дајући беднику ми дајемо, самоме живоме Господу Христу.
Ујутру би, према народном веровању, ваљало отићи у цркву и помолити се овом светитељу, а предање каже да Свети Евменије Гортински испуњава ону највећу жељу свакоме, а то је здравље.
Прочитајте ОВДЕ које се то технике користе да би се мењала свест Србима?
Извор: СрбијаДанас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Код Срба постоји чак 80-ак кућних слава, крсних имена, који се прослављају као крсна слава. Славе у облику у ком их ми данас славимо не постоје у остатку хришћанског света. 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА