Најновије

Србија тражžи зашšтиту својих амбасада од албанских терориста

БЕОГРАД- Министарство спољних послова Србије затражило је од појединих земаља да појачају обезбеђење српских дипломатских представништава која су, по безбедносним информацијма, потенцијалне мете албанских терориста, а дипломате у тим амбасадама добиле су из Београда прецизне инструкције да мере опреза подигну на највиши ниво.

Ивица Дачић (Фото: ЈуТјуб)

Засада се не размишља о повлачењу нашег особља, али им је сугерисано активирање специјалних планова за кризне ситуације, које има свака амбасада, док су амбасадори обавезни да о свим контактима и кретањима унапред обавесте МСП а по потреби и домаћине, како би њихова рута била унапред обезбеђена, пишу "Вечерње новости."
Дипломатама је такође наложено да избегавају јавне догађаје и кретање сведу на најмању могућу меру.
Појачано обезбеђење наших амбасада и резиденција затражено је од власти Швајцарске, Турске, Немачке, Италије и Белгије, где према безбедносним информацијама може доћи до напада на српску мрежу дипломатско конзуларних представнишава, уз молбу да се уколико је могуће посебне мере заштите пруже и члановима породица дипломата.
У представништвима која би се могла наћи на удару ради око 40 насих дипломата, а будући да је број запослених због штедње у нашим амбасдама сведен на неопходни минимум, за обезбеђење зграде је најчешће задужен домар док возач има често улогу и "телохранитеља амбасадора."
Како је за "Вечерње новости" изјавио амбасадор у једној од "ризичних" земаља, наше дипломате су у сталној вези са централом у Београду, али и властима у земљи домаћина.
Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је у понедељак да се, према безбедносним информацијама, у албанској дијаспори планира заузимање неког од наших дипломатско-конзуларних представништава у САД-у или Европи како би се Србија принудила да одустане од захтева за суђење Харадинају, а та информација је према његовим речима добијена од западних безбедносних агенција из једне велике земље.
- Једна од опција која је разматрана у албанској дијаспори било је и узимања талаца - рекао је Дачић.
Према изворима "Новости", служба која је доставила информацију нашој земљи је до ње досла тако што је њихов агент био убачен у редове албанске дијаспоре у једној западноевропској земљи.
Државни секретар у МСП задужен за контролу и безбедност ДКП Ивица Тончев рекао је за "Новости" да је упркос протестима због хапшења Харадинаја испред неких од наших амбасада, ситуација под контролом.
- За спољно обезбеђење објеката задужени су домаћини и надамо се да нећемо доћи у ситуацију са се ствари радикализују - додао је он.
Извор: Танјуг
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА