Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО) Бандеровске хорде марширале улицама Кијева!

Демонстранти су обележили 108. годишњицу од рођења Степана Бандере.

Нацисти на улицама Кијева (Фото: Јутјуб)

Више од 1.000 украјинских националиста изашло је на улице Кијева носећи  бакље у знак сећања на 108. годишњицу од рођења Степана Бандере, националистичког вође повезаног са нацистичком Немачком.
Стотине људи на маршу присталице су групе Десног сектора и десничарске странке Свобода (Слобода).
Марш је одржан на централном Тргу независности у  Кијеву. 
Окупљени на Тргу су махали заставама Свобода на којима је писало: "Национализам је наша вера. Степан Бандера је наш пророк. "
Раније, кијевска полиција је саопштила да ће марш обезбеђивати до 700 полицајаца, укључујући и 250 војника Националне гарде. Слични маршеви догодили су се и у другим деловима Украјине на којима је учествовало на стотине људи.  Степан Бандера је контроверзна фигура из Другог светског рата који је водио војску под називом Организација украјинских националиста (ОУН) и радио у сарадњи са нацистичком Немачком. Међутим, касније је ухапшен од стране својих нацистичких савезника и послат у концентрациони логор. 1941. Бандера је позвао Украјинце да помогну нацистима да униште Москву и да се одупру владајућој совјетској влади. Бандера је био и на челу Украјинске устаничке Армије (УПА) створене 1942. године. Када је рат завршен, Бандера је наставио са покушајима да поткопа политику Совјетског Савеза уз помоћ УПА. Убијен је 1959. године. Године 2010. бивши председник Украјине Виктор Јушченко доделио је Бандери титулу "Херој Украјине". Међутим, одлука је блокирана од стране Донетск административног суда који је пресудио да је незаконита.  Русија је у више наврата осудила покушаје Украјине да оперу имена националиста који су отворено радили заједно са нацистима. У исто време, на истоку Украјине ситуација се поново заоштрава. Након спорадичних сукоба претходних дана, украјинска војска је на јужни део фронта допремила велику количину наоружања и војне опреме. Шта су Украјинци послали на исток државе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА