Најновије

Оружане снаге БиХ на прослави Дана Републике Српске

Изгледа да Дан Републике, који се у Српској обиљежава 9. јануара, више не може да протекне без дизања политичких тензија и напетости, уопште. Како прошле године, када је Уставни суд БиХ донио одлуку о неуставности овог празника, што је било повод за референдумско изјашњавање грађана, тако и ове, када је та одлука дефинитивно ступила на снагу.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић У Српској су се потрудили да избегну све правне замке које је поставио овај суд, који ће вјероватно бити предмет наредног изјашњавања грађана, али опет није могло без перипетија. 
Ствари се компликују када Министарство одбране БиХ доноси одлуку да припадници Оружаних снага, који су позвани да учествују у свечаном дефилеу, који се по први пут одржава у Бањој Луци, не могу учествовати већ се посегло за компромисних рјешењем – на прослави ће бити присутан Војни оркестар Оружаних снага БиХ. Трећем пјешадијском Република Српска пуку није дозвољено да се нађе у свечаној поворци, а на ову одлуку предсједник Српске Додик реаговао је жустро и рекао да му није потребан ни војни оркестар.
Предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић, загонетно је најавио рјешење, и најавио да ће припадници Трећег пешадијског пука ипак присуствовати обиљежавању Дана Републике Српске. Показало се да је рјешење у 40 припадника Оружаних снага БиХ који ће чинити Почасну јединицу, на коју Иванић као предсједавајући Предсједништва има право да буду у његовој пратњи а што је у складу са Уставом БиХ. Тада је ступио на сцену НАТО . 
Командант НАТО Штаба у БиХ, бригадни генерал америчке војске Жизел Вилц, успротивила се праву на које је полагао Иванић и нагласила да ниједан припадник Оружаних снага БиХ, дакле ни Војни оркестар ОСБиХ, не може присуствовати манифестацији у Бањој Луци јер су то „активности које су у супротности са Општим оквирним споразумом за мир“, те да би то могло бити схваћено као кршење Закона о одбрани, што би подразумијевало покретање дисциплинских мјера. Наставила је с тумачењем Устава БиХ и одлуке Уставног суда, а све је уобличила у писмо које је НАТО штаб у Сарајеву упутио институцијама БиХ. Вилцова је у заштити Дејтонског споразума звучала увјерљиво управо као Изетбеговић кад показује бригу због пораста корупције и криминала у Републици Српској, а мрзи га да Српској  име изговори.  
То је био још један незграпан политички потез НАТО на Балкану, што је све у Српској подсјетило на комбинаторику Педи Ешдауна који је, када није имао идеју како да натјера Српску да поступи по његовој жељи, у помоћ звао свог пријатеља Криса Патена који би у Бриселу то што је Ешдаун тражио уобличио, и у БиХ послао  као захтјев ЕУ. Али, овог пута није прошло. Предсједништво БиХ је ипак донијело одлуку да испоштује захтјев предсједавајућег Иванића и у Бања Луку упути Трећи пјешадијски пук  и Војни оркестар.
Шта је у свему добро? Што су одлуку донијели легитимни представници које су изабрали грађани на изборима, а не НАТО или ОХР. Друго, одлука је донесена у институцијама БиХ а не на састанцима фамозних петорки или шесторки што је раније преферирала међународна заједница у БиХ. Значи, може се напријед. Али без странаца. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА