Најновије

ДАЧИЋ: Чанак да се не игра, Војводина није Каталонија

Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, као и њено јединство. Тражимо до свих политичких фактора у Србији да се не играју тим питањем.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб притскрин)

Овако је у недељу шеф дипломатије Ивица Дачић реаговао на отворену подршку Ненада Чанка, лидера ЛСВ, референдуму о независности шпанске покрајине Каталоније. Током викенда на просторијама Чанкове странке у Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици, Новом Бечеју, Ковачици, Бачу, Вршцу и Кикинди истакнута је каталонска застава, а у недељу су у овим местима осванули и графити "Војводина = Каталонија", који су убрзо прекречени.
- Интересантно је како су неки политичари из Србије отишли у Барселону, а нису отишли у Бањалуку када се причало о референдуму. То је непринципијелно - рекао је Дачић.
Ово мешање лигаша у унутрашњу политику Шпаније такође је наишло на осуду у редовима владајуће коалиције у Војводини, окупљене око СНС, одакле поручују да се каталонски сценарио никако не може пресликати на Војводину.
- То су пусте жеље аутономаша чију је политику на прошлим изборима у Војводини подржало једва 30.000 бирача - категоричан је Миленко Јованов, потпредседник ГО СНС, који уједно истиче да је током 16 година "погубне власти у Војводини", коју су предводили ДС и ЛСВ, покрајини нането много штете, али да нова власт чини све да побољша квалитет живота свих грађана.
И члан Председништва СПС и шеф посланичке групе СПС-ЈС у покрајинској скупштини Павле Будаков оцењује понашање ЛСВ као непримерено и неприхватљиво за велику већину грађана целе Србије:
- Својим антиуставним понашањем шаљу лажну поруку да и Војводина, попут Каталоније, има сличне сецесионистичке тежње.
Чанак је најпре вести из Барселоне примао из прве руке, од свог заменика Бојана Костреша, који је био на лицу места, а касније му се придружио у том шпанском граду како би се "лично уверио да ће каталонски референдум бити победа људских права".
Костреш је поручио да Каталонци имају право да се изјасне о својој будућности и да не треба стављати знак једнакости између овог дела Шпаније и Војводине:
- Нисмо исто, а и у Војводини не постоји сепаратизам. Само желимо да управљамо нашим парама и ресурсима.

Неизвестан "Марш застава"

Председник Војвођанске партије Александар Оџић, који се залаже за републику Војводину, рекао је у недељу да се Чанак "циркусира по Барселони", али је додао да већ годинама има добру сарадњу са Републиканском левицом Каталоније, те да подржава референдум. Оџић у недељу није могао да потврди да ће "Марш 300 војвођанских застава" у Новом Саду, најављен за 5. октобар, бити и одржан првенствено из безбедносних разлога. Коначну одлуку о томе ВП ће донети у понедељак.
Шешељ је рекао да само добра мотка може да опамети билмеза и говедо какав је Чанак. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Нема ништа од чланства Косова у Унеско
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА