Најновије

ЕУ НЕМА ОБРАЗЛОЖЕЊЕ: Референдум нелегалан, Каталонија и Косово нису за поређење?

Европска комисија саопштила је данас да референдум у Каталонији није легалан, и позвала шпанску владу да отвори дијалог, оцењујући да насиље не може бити инструмент политике.

Каталонија (Фото: РИА Новости)

Он је истакао да је то унутрашње питање за Шпанију, којим се треба позабавити у складу са уставним поретком Шпаније. Портпарол Европске комисије је нагласио да би независна Каталонија морала да напусти ЕУ и када би се отцепила на легалном референдуму, преноси АФП. "Понављамо правни став ове Комисије, као и претходних - када би референдум био организован у складу са шпанским уставом, то би значило да би се територија која се отцепљује нашла изван Европске уније", рекао је он. Схинас је указао да Европска комисија, изван чисто правних аспеката овог питања, сматра да је време за јединство, дијалог и стабилност, а не за насиље, поделе нити распарчавање. "Позивамо све релевантне актере да сада брзо пређу са сукоба на дијалог. Насиље никада не може бити инструмент политике", истакао је Схинас, у првој реакцији Европске комисије после јучерашњег референдума о независности у Каталонији који је Мадрид забранио и применио полицијске мере у покушају да га спречи, при чему је дошло до сукоба с гласачима. Такође, Схинас је рекао да има поверења у "лидерство шпанског премијера Маријана Рахоја у руковођењу овим тешким процесом уз пуно поштовање шпанског устава и основних права грађана која су њиме загарантована", преноси АП.

Косово и Каталонија нису за поређење?

Европска комисија тврди да случај те шпанске покрајине и Косова и Метохије "нису упоредиви", јер је "Шпанија држава чланица" Европске уније. "Када је признање Косова у питању, то је био врло специфичан контекст. То је била позиција усвојена од стране различитих УН Декларација и различитих УН резолуција и међународне заједнице. Веома специфичан контекст, са специфичним разлозима", изјавио је Схинас, али није објаснио о којим декларацијама и резолуцијама УН се ради, нити у чему су "специфичности" које је споменуо. Да видите Вучићеву критику ЕУ због двоструких аршина према Космету, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг Бонус видео: Референдум у Каталонији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА