Најновије

НОВИНАР УРНИСАО ХРВАТЕ: Модерни авиони нису за земљу у којој жупан млати жену, а народ бежи ка Блајбургу! (ВИДЕО)

Зоран Шпрајц, хрватски новинар, одлучио је на себи својствен начин да прокоментарише отварање понуда за нове борбене авионе у Хрватској.

Новинар урнисао Хрвате (Фото: Јутјуб)

- Понуде су послале 4 земље. Тако Совјетски Савез нуди ескадрилу својих најбољих ратних ловаца Јак-9. Јаковљеви су се доказали на свим бојиштима, лете брзином од 600 км/на сат, а у наоружању имају топ од 20 милиметара. Цена је повољна, али МОРХ ће се вероватно одлучити за неког произвођача западних савезника - започео је.

Дас авион

Потом се пребацио на Месершмит БФ 109, изузетно модеран ловачки авион, први с монокл кабином којем се точкови могу увлачити.
- Наоружан је с два митраљеза и једним топом од 20 мм. Доказали су се у шпанском грађанском рату, а немачки летачки ас Ерих Хартман у њему је освојио 352 авионска двобоја. "Дас авион", што би рекли - додао је.
Следећи којег је споменуо био је бомбардер "Spitfire Super Marine".
- Реч је о једном од најбржих авиона на свету који лети брзином од 750 км/ч, изграђен је од лаких легура, а крила су му прекривена чврстим платном. Наоружан је са четири фиксна митраљеза и два фиксна топа од 20 мм, а може да носи чак две бомбе испод крила - наставио је.
Једнако интересантна је и америчка понуда, не само због понуде, него највише због Америке, рекао је Шпрајц и додао да Американци Хрватима нуде П-51 Мустанг, ловачки авион бржи чак и од Спитфајера.
- Мустанг иде до 755 км/ч и са највећим напором од чак 2.700 километара. Наоружан је са чак 6 Бровинг митраљеза, неколико пројектила, а може носити око 450 килограма бомби. То је и најскупљи авион у понуди, али Американци уз њега нуде и обилазак Беле куће, што ће се сигурно свидети државном врху - додао је.

Живе у прошлости

А онда је поентирао.
- Из режије ме сад упозоравају да су то понуде које су пристигле на такмичење из 1945., али нема везе, ионако живимо негде у том времену, којекакви Фантоми и Грипени од 500 милиона евра су за неке модерне државе, а не за земљу где још увек расправљамо ко су били усташе и Швабе, за земљу где жупан млати жену, дожупан новинаре и ником ништа, осим народу који као и 45. бежи према Блајбургу и даље према западним савезницима - закључио је Шпрајц.
Нама МИГ-ови, а шта набављају Хрвати прочитајте ОВДЕ.
Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мигови стигли и Београд
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА