Најновије

ЗА РАТ ПРОТИВ ИРАКА И ИРАНА: Израел обучава 200 курдских пилота и довлачи тешко наоружање у Ебрил!

Око две стотине курдских пилота у заврној је фази обуке у Израелу и у Јужноафричкој Републици за рат против Багдада, пренео је инфо сервис америчких ветерана "Ветеранс тудеј" (ВТ) наводе својих поузданих извора.

Израелска авијација (Фото: ЈуТјуб)

Према њиховим сазнањима, Ирачку Курдистан се из дана у дан све више претвара у израелски оружани камп - пристиже све, од противавионског наоружања и далекометне артиљерије, до хеликоптера и авиона, који су распоређени у близини Ебрила и спремни су за рат са Ираком и Ираном.  Штавише, извори ВТ-а тврде да се Нетанијаху већ три пута састајао са Барзанијем ове године и да га је уверио у неподељену подршку Тел Авива, коју сада и реализује. Претходних дана дошло је до покретања војне операције ирачких снага у Киркуку на последњи џеп Исламске државе у том делу Ирака, али се ове операције сада посматрају као увертира у почетак сукоба са Курдима. Највећа тачка спора Ирачана и Курда управо и јесте Киркук и нафтом богато подручје око њега, који по Уставу Ирака не припада курдској аутономној области, а које су Пешмерге заузеле током рата против терориста ИД-а.

Извори ВТ-а тврде да је операција заузимања Киркука 2014, такође, била смишљена у Израелу, а да су Курди, по принципу сличном оном који су извели у Деир Ез Зору, преузели територије које су им припадници Исламске државе, у договору са Израелом и САД-ом, препустили у одређеном тренутку. Ни у Киркуку ни у Деир Ез Зору, пре ових освјања, није било заначајније курдске популације, подсећа ВТ. Израелски званичници више пута су отворено упозоравали да неће дозволити формирање осовине Техеран-Багдад-Дамаск, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Ирачког Курдистана - Пешмерге позната је по  веома доброј опреми израђеној по западним стантардима
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА