Најновије

Осујећени тајни планови Приштине, ево и какви!

Изостанком кандидатуре Приштине за чланство у Унеску, Србија је остварила важну дипломатску победу. А колико је све било компликовано, показују и осујећени тајни планови Приштине да прескоче процедуру.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Амбасадор Србије при овој светској организацији Дарко Танасковић открива да су приштинске власти намеравале да направе изненађење, па да се преко оних који их подржавају, "убаце" на заседање Генералне конференције у новембру!
- Повремено су се у последње време појављивале идеје о оваквом скраћивању пута, и на њима заснована прижељкивања недовољно обавештених. Таква "тумачења" заснивала су се на чињеници да је питање пријема Косова једном већ било на дневном реду Генералне конференције, па да би, наводно, опет могло да се на њој директно појави. То је апсолутно немогуће, јер је 2015. године захтев за пријем на Генералној конференцији одбијен, па би евентуални обновљени захтев био сасвим нов предмет који би морао да прође путем предвиђеним за државе нечланице УН. Тога су свесни и у Приштини, па су и овога пута имали намеру да се писменим захтевом прво обрате генералној директорки Унеска, а не непосредно Извршном савету - објашњава Танасковић.
Амбасадор наглашава да је већ поодавно било јасно да у Унеску не постоји расположење за то да се ионако преоптерећен и делом противречан дневни ред заседања Извршног савета и Генералне конференције оптерети додатном, проблематичном тачком која би нужно изазвала озбиљну поделу у организацији, а она, што никако није занемарљив моменат, ове године бира и новог генералног директора.
- То је, изгледа било јасно свима, сем неким појединцима у новој влади Косова - каже Танасковић.
Амбасадор Србије при Унеску је свестан да привремене власти на Косову неће одустати од даљих покушаја да се учлане у ову, или неке друге светске организације.
- Извесно је да ће Приштина наставити са оваквим покушајима, без обзира на то што је у последње време доживела три болна ударца, у Светској царинској организацији, у вези са чланством у Интерполу и у Унеску. То је стратегија чији је крајњи циљ засад недостижно чланство у УН. Што рече песник, "ћераћемо се још"... - истиче Танасковић.
Прочитајте ОВДЕ како Рамуш Харадинај штити права гејева?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Косово 2015. године није било примљено у Унеско....ево колико им је фалило гласова...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА