Најновије

ЦРНОГОРСКИ ТУЖИЛАЦ ПСОВАО ШОЈГУА И ЛАВРОВА: Ј***** им мајку ако ми не испоруче оптужене

Данас ће бити настављено суђење пред судским већем судије Сузане Мугоша у Вишем суду у Подгорици поводом афере Државни удар.

Афера ''Државни удар'' (Фото: ИН4С)

Данас одбрану да изнеси оптужени Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије и члан Председништва Демократског фронта. Он је најавио да ће одбрану износити најмање три сата. На последњем рочишту оптужени Андрија Мандић, лидер НСД-а и члан Председништва ДФ-а негирао је кривицу, и казао да је та акција осмишљена како би се спречила изборна победа Фронта. Кривицу су раније негирали и Братислав Дикић, Милош Јовановић, Србољуб Ђорђевић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Михаило Чађеновић и Драган Максић. Поступак против Дикића је раздвојен, због његовог упућивања на лечење. Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су и двојица руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, као и српски држављани Немања Ристић и Предраг Богићевић. Оптужницом су обухваћена и лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно. Јуче су Мирослав Паровић (Народни слободарски покрет), Владан Глишић (Народна мрежа) и Милош Стојковић (Коалиција расељених са КиМ) заједничким саопштењем од Владе Србије тражили да у најкраћем могућем року од државних органа Црне Горе издејствује да се пет држављана Србије који већ годину дана леже у затвору због више него очигледно намештене афере Државни удар пусте да се бране са слободе.

Кнежевић износи одбрану

„Желим да изнесем своју одбрану, а на ваша питања ћу одговорити уколико ме не будете прекидали. Одговараћу на свако питање суда ако ме не будете прекидали, на питања Тужилаштва нећу одговорати“, казао је на почетку изношења одбране Милан Кнежевић. Он је негирао кривицу, додајући да не разумије, уз све интелектуалне напоре, оно што му оптужница ставља на терет. „Нисам крив. Овде се ради о монтираном процесу против српског народа. На оптуженичкој клупи се налазе само Срби из Србије и Срби из Црне Горе. Ми треба да будемо пример свима који покушају да се боре против власти како ће завршити.“

Кнежевић: Историјска увреда мојој породици

Кнежевић каже да је Црна Гора данас постала лавиринт гори од Минотауровог. „Немам дилему да ћемо пожелети и Турке и Аустроугаре и Њемце ако се не одупремо, демократским средствима, галопирајућој капитулацији наше државе. Не бих се нашао у овој оптужници да сам хтео да слушам инструкције из НАТО амбасада“, додао је он. „Моји преци су партизани. Мене повезивати данас с удбашким војводома, с некаквим ‘Чаругама’, ‘Синђама’, ‘Минђама’ представља историјску увреду за моју породицу. Орден на мојим грудима је лента коју сам добио у Москви као вођа антифашистичку делегацију“, казао је Кнежевић.

Кнежевић: Оптужен сам зато што сам Србин и противник НАТО-а

„Од 129 страница оптужнице мени је посвећена страница и по. Дакле, врховни командант који је требало да изазове највеће крвопролиће у историји Црне Горе, постаје обичан курир Синђе и Паје, који је задужен да шаље криптоване поруке. Оптужница је пуна контрадикторности“, навео је Кнежевић. Оптужени Кнежевић казао је да је „типован“ од септембра прошле године за оптужницу, само зато, што је рекао, што је Србин и што је против НАТО-а.

Кнежевић: Марковић и Ђукановић казали да ће оптужница бити потврђена прије саме потврде

Кнежевић је казао да су и пре потврђивања оптужнице, Душко Марковић и Мило Ђукановић навели да ће бити потврђена. „Све до јула нисам имао прилику да се уверим какви су то докази против нас, навео је Кнежевић. „Па нека цени јавност како је била једнакост оружја, ја тек у септембру добијам све што стоји у списима предмета.“

Кнежевићево знање руског није довољно за „командовање преко телефона“

Кнежевић је истакао дио оптужнице у ком се наводи да је телефон требало да буде предат функционеру ДФ који говори руски. Он је открио да је у новембру 2016. дао интервју на руском језику, али да га солидно говори, а не перфектно, и да је добио питања унапред и да је читао спремне одговоре. Констатовао је да његово солидно знање руског није довољно за команде преко телефона, како стоји у оптужници.

Кнежевић: Када сам се сретао са Шавивом, с нама није било Руса

Кнежевић је навео да је Арон Шавив водио кампању Демократског фронта и да му је казао да ће његов ривал бити саветник Демократске партије социјалиста. Навео је да се у јуну срео са њим у Москви, а затим и у јулу, такође у Москви, и да се уопште није сретао са Русима тада.

Кнежевић: Никића сам срео трипут, с њим се састајали и други лидери опозиције

„Ананија Никића сам га три пута у животу срео. Оно што сам могао да закључим је да се ради о часном и поштеном човјеку који живи у Македонији, и човјек за кога ни у најлуђим конструкцијама не бих помислио да се ради о руском агенту“, објаснио је Кнежевић. Кнежевић каже да су и други лидери опозиције имали контакте са Никићем, а да му он нема ни број телефона. „Па да сам ишао у Москву да кујем државни удар, не бих куповао кредитном картицом усред Москве књигу Јосипа Бродског“, поручио је Кнежевић.

Кнежевић: Поред Мандића и мене, и Медојевић био на састанцима са Шавивом

„Ако Небојше Медојевића нема у овој оптужници, онда не би требало да буде ни нас“, казао је Кнежевић, истичући да је на састанцима са Шавивом у вези са кампањом ДФ-а био и Небојша Медојевић, лидер ПзП-а, поред Кнежевића и Мандића. Он је нагласио да је дошао до закључка да су њега и Мандића оптужили искључиво зато што су Срби, а да Небојшу Медојевића, као Црногорца, оптужују за наводно прање новца, те да очекују нови процес већ средином новембра. Кнежевић је казао да је једино што је тачно у оптужници, а што се односи на њега, јесу његови политички говори, на које, како каже, поносан.

Кнежевић: Да хоћу да напустим Црну Гору, не бисте ме гледали у судници

„Ја сам напуштао Црну Гору и послије 16. октобра“, казао је Кнежевић, додајући да поштује закон, да је долазио на свако рочиште, те да, у случају да жели да напусти Црну Гору, то би учинио за мање од 12 сати. Истиче да нема од чега да се крије, као и да жели да у судници демонтира овај судски протест. „Сваки скуп смо уредно пријављивали. Нека нам кажу ко је то од нас заказао скуп за вече 16. откобра. Прво, закон нам забрањује скупове на дан избора, а друго нисмо ни били у могућности за то. Никад нико од функционера ДФ-а није најавио скуп за 16. увече“, навео је Кнежевић. Кнежевић је оценио да је оптужница нелогична и неписмена, говорећи посебно о терминима „екстракција и евакуација“. „Ставља ми се на терет екстракција и евакуација. Оптужују ме да сам требао да евакуишем људе који су требало да изведу државни удар. Волио бих да ми се каже кога сам то евакуисао из Црне Горе након 16. октобра“, додао је он. Кнежевић, како каже, мисли све најгоре о Ђукановићу, али ни он ни било ко од лидера Фронта није помислио на физички обрачун с њим. Он истиче да се ДФ-у управо не може опростити демократска борба против Ђукановићеве владавине.

Кнежевић: Од 12. октобра Паја, Синђа и тужилаштво припремају два плана

„Од 12. октобра Велимировић заједно са Синђелићем и у координацији са тужилаштвом припремају два плана“, наводи Кнежевић, дајући реконструкцију догађаја од 12. до 16. октобра, у , како је казао, Толстојевом маниру „два плана“. Кнежевић је казао да су 12. октобра добили информацију да ће АНБ и ДПС изазвати нереде на дан избора, у мајицама ДФ напасти Пинк и зграду ДПС и прекинути изборе. „О томе је Небојша Медојевић обавестио Миливоја Катнића у 13 часова. У 13.30 се појављује ‘војвода’ Паја Велимировић (ово ‘војвода’ говорим у пежоративном контексту) одлази у ЦБ и саопштава да се планира нешто слично ономе што смо ми послали Катнићу. У том тренутку Велимировић постаје агент-провокатор, он држи јавну кућу у Зубином потоку“. Истог дана, тврди Кнежевић, Саша Синђелић под мерама тајног надзора због верске и расне нетрпељивости, постаје део ове шеме. Кнежевић каже да је 14. октобра био завршни скуп ДФ у Подгорици, али да је истог дана задужено оружје од стране тужилаштва које је потписао Драган Пејановић, секретар у муп-у, НАТО-кооординатор. Реверс је, наглашава он, издао Владан Лазовић, братанић Зорана Лазовића“, додао је Кнежевић. „Шта ће им оружје ако се све зна? Само је требало да се оде у Мојановиће, у кућу Кнежевића, побити псе ако пруже отпор и ухапсити ме. Затим поћи до Андрије Мандића, побити његову пашчад и њега ухапсити.“ Он каже да се наредног дана појавило саопштење полиције да су могући нереди 16. октобра. Славко Стојановић је, како каже, припремио терен за наредне догађаје. Уочи сваких избора, руководство ДФ иде под Острог да се помоле, објаснио је Кнежевић. Он тврди да је испред горњег манастира у Острогу био и агент АНБ који је контактирао његову дјевојку. Потом су се срели са митрополитом Амфилохијем и да су о изборима разговарали само у смислу да све прође фер и демократски.

Кнежевић: У трену кад разваљујемо ДПС, од нас тражено да зауставимо своје бираче

Кнежевић је казао да је Андрија Мандић обавестио предсједништво ДФ да им је тадашњи министар унутрашњих послова Горан Даниловић пренио сазнања од Миливоја Катнића да грађански рат нико не може да спријечи и да је тражено од њих да позову чланове и присталице да остану кућама. Све се то дешава у, како је казао, 15.00 часова, када је била незапамћена излазност. Он наводи им је речено да су око њихових просторија постављена снајперска гнезда и да су сви потенцијална мета. Кнежевић наводи да је мислио да је у Црну Гору дошао генерал Љубиша Диковић и да га је то чудило, а да је из медија први пут чуо за Братислава Дикића. Наводи да је Арон Шавив задржан на Божају када је пробао да уђе из Албаније и да су га ислеђивали и викали на њега. Он истиче да су након информације од Даниловића, обишли сва изборна места и затражили од својих активиста да спрече сваки могући инцидент, као и да не славе победу. „Откуд у доба блокаде Вајбера и Вотс-апа стиже циркуларна порука од ДПС-а: ‘Одбранили смо Црну Гору!’„, напоменуо је он.

План А и план Б

„Они који су ово планирали су знали да ће то спустити излазност и да постоје два плана. Да смо остварили већину дошло би до плана А, дошло би до оружја које су узели на реверс. Они који су нас батинали 24. октобра би нам поубијали рођаке и неког од нас. Приступило се плану Б јер ДПС није имала већину без подршке мањинских странака“, тврди Кнежевић. Кнежевић наводи да је због тога што је опозиција могла да формира владу са мањинским партијама, Катнић 19. октобра јавно изнио државне тајне да би се направио притисак на мањинске странке. СДТ је пре неки дан казао да неће бити проширења оптужнице, навео је Кнежевић, али нико нема намеру да истражи Четнички равногорски покрет из Колашина. Он је поменуо Милету Јелића, четничког војводу из Колашина који је требало да организује скуп, показујући фотографије на којима је Јелић са Синђелићем и Велимировићем. Дакле, закључује Кнежевић, четничке назовивојводе у Црној Гори познаје само Јелић и специјални државни тужилац Миливоје Катнић.

Кнежевић: СДТ ми рекао да ће Лаврову и Шојгуу *** мајку, ако му не испоруче оптужене

Кнежевић је испричао да му је приликом саслушања СДТ Миливоје Катнић поручио: „‘Реци тим твојима, Лаврову и Шојгуу, да ћу им *** мајку, ако ми не испоруче Шишмакова и Попова’, казао ми је Катнић“, навео је Кнежевић. Након овога први пут је бурно реаговала судија Сузана Мугоша, спријечивши га у даљем излагању. Након кратке препирке, Кнежевић је наставио одбрану.

Питања Кнежевићу

Душан Милосављевић, бранилац Кнежевића, питао је Кнежевића о околнистима повреда приликом протеста ДФ-а 2015. Кнежевић је, уз прекидање судије, казао да је Николај Драговић, професионални ММ-борилац, лице које му је нанијело повреде. Он је, одговарајући на питање адвоката, казао да је против НАТО-а јер је то алијанса војни, агресивни савез чија је сврха превазиђена од разбијања Варшавског пакта, зато што где год да интервенише уследи глобални и геополитички хаос, а сама интервенција ’99. имала је за циљ да разбије СРЈ, отме Косово и одржавање референдума у Црној Гори. „Немам дилему да ми је живот угрожен негде од септембра 2015. до данашње дана“, казао је он. На питање да ли је предузимао у том смеру одређене радње, Кнежевић је казао да је након информација 16. октобра послао поруку Даниловићу да се ставља на располагање како не би дошло ни до каквог инцидента. Медијска сатанизација – тако је Кнежевић описао наводе медија у Црној Гори након тих догађаја, и додао да су њему и колеги Мандићу тада цртане мете на чело. Поводом инкриминације „група формирана ради проглашења изборне победе ДФ-а“ он наводи да, у случају да је ДФ желио да направи нешто што би резултирало окупљањем народа, ДФ би то урадио пре окончања изборног процеса. ДФ никад није организовао антинатовски протест зато што у себи има конституенте који се не противе НАТО-у, појаснио је Кнежевић. „Нисам имао задатак да преносим поруке криминалних организација. Не познајем никог од оптужених сем Мандића и Чађеновића.„ Да видите како је Катнић оптужио Србију за напад на Црну Гору, погледајте ОВДЕ. Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Афера ''Државни удар''
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА