Најновије

ПРЕОКРЕТ НА СЕВЕРУ ХАМЕ: Блицкриг Исламске државе! Заузет велики део територије! (ВИДЕО/МАПА)

У изненадном нападу и офанзиви Исламске државе (ИД) на северу сиријске покрајине Хаме, терористи исламске државе преузели су на десетине села, неколико градова и велику количину наоружања од терориста сиријске Ал Каиде - Хајат тахрир ал Шама (ХТШ).

На северу Хаме... (Фото: public)

Рано јутрос избиле су жестоке борбе између ХТШ-а и две велике оружане групације које су своју лојалност усмериле према ИД-у. Након брзог напада који је покренут из енклава које се налазе у близини линије разграничења са Сиријском арапском армијом (САА), преузета је контрола над чак 13 насеља која су се налазила у рукама ХТШ-а.
У краткотрајним борбама са малобројним џихадистима који су на тој територији остали лојални ХТШ-у настрадало је око 20 терориста, али је ИД дошао до значајне количине наоружања, неколико искусних јединица у људству и озваничио своје присуство у највећој "побуњеничкој" енклави у Сирији, која заузима подручје покрајине Идлиб, запада Алепа и севера Хаме, као и мали део на североистоку Латакије.

Команда ХТШ-а оптужила је Дамаск и Москву за овакав развој ситуације, пошто су дозволили слободан пролаз породицама терориста Исламске државе са југозападних граничних подручја раније ове године и најавила да у подручје стижи појачања која су спремна да угуше ову међутерористичку побуну на линији раздвајања са САА. Овакав развој ситуације могао би да донесе и растерећење сиријским снагама, које су педесетак километара западно одатле након дводневне опсаде, упркос интензивној подршци ратне авијације, изгубиле село Абу Дали, а терористи су наставили нападе на линије одбране САА. Сиријска и руска авијација, практично непрекидно врше ударе на Абу Дали: Овако о томе извештава једна од бројних телевизија повезаних са Ал Каидом: Битка за Мајадин, са друге стране, донела је нове значајне добитке Сиријској армији, о чему више можете да прочитате ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА