Најновије

АМЕРИЧКА ШТАМПА: "Од свих начина да реши проблем, Шпанија је изабрала српски"

Од свих начина на који би нека влада могла да реши проблем сепаратистичких тежњи, изгледа да је шпанска влада изабрала "српски начин", пише данас часопис "Форин аферс".

Протести за отецепљење Каталоније (Фото: Јутјуб)

Шпанска влада сада намерава да укине регионалну каталонску власт уколико она прихвати резултате недавно одржаног референдума за независност те шпанске покрајине, баш као што је то учинила Србија са косовском владом 1990, наводи лист.
Амерички часопис пише и да је од 1. октобра, када је одржан референдум, шпанска власт упутила у Каталонију велики број полицајаца и војника, што, наводи, такође подсећа на реакцију некадашње владе Србије на косовску објаву независности.
Лист наводи да за многе Каталонце све то личи на спољну окупацију територије, пре него на легитимно присуство снага реда због очувања мира.
Са тим се слаже и председник Каталоније Карлес Пуџдемон, којем прети затвор ако оствари обећање и прогласи независност Каталоније, пише Bloomberg.
Ако буде оптужен за побуну против власти, Пуџдемон би могао да добије казну до 15 година затвора. Међутим, тврди да је спреман да плати ту цену.
- Не бавим се својим приватним жељама. Бавим се жељама великог дела каталонског друштва и морам за то преузети одговорност. Иначе не бих радио овај посао- рекао је он.

Морваи: Каталонија и Косово-различити контексти и однос снага

Извршна директорка Европског фонда за Балкан Хедвиг Морваи сматра да у случају Косова и Каталоније можда постоје паралеле и сличности, али је кључно различит контекст и однос снага.
- Случај Каталонија одвија се у једној чланици Европске уније, а Србија то ни дан данас није. Такодје, за државу која је постојала у време када су се на Косову појавили сеционистички покрети не може се рећи да је била демократија - каже Морваи за Тањуг.
То је огромна разлика и зато је тешко сада инсистирати на некој правичности - зашто ови могу овако, а они нису могли онако, каже она, наводећи да се у том контексту може говорити и о случају Кипра, а не само о Каталонији.
Прочитајте ОВДЕ како је опозиција реаговала на Вучићево објашњење зашто ЕУ неће добити писмо о паралели између Косова и Каталоније?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Од односа Мадрида према најбогатијој покрајини зависи судбина целе Шпаније једнако као што од односа Европе према Каталонији зависи и судбина Европске уније. 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА