Најновије

ОРЛОВИ ЛЕТЕ У РУСИЈУ: Наши фудбалери после 8 година на СП (ВИДЕО)

Ход по трњу, муке једног Тантала, копање рова и опсада гола Грузије и на крају – експлозија. Србију је један контранапад капитена Ивановића, асистенција Александра Митровића и гол имењака Пријовића одвео на Светско првенство у Русију.

Муслин одвео тим на СП (Фото: Синхуа)

Тог Пријовића чекамо годинама из Швајцарске, Мундијал чекамо још од 2010. године и Африке. На крају дочекасмо све: и гол и радост и визу за Русију пошто је у Београду пала Грузија у последњем колу квалификација – 1:0 (0:0). Грч, мучење лопте и живаца скоро 40.000 највернијих навијача, кидање нерава и неповезана игра... Све смо видели у првих 45 минута. Неповезану игру “орлова”, одбрану без блока и живота, промешани тим који није донео свежу крв после пораза у Бечу. И онда... први је из тунела, после паузе у полувремену, много пре осталих изашао Немања Матић. Видело се: љут! Из чистог ината су он и његови саиграчи околили шеснаестерац Грузије, навалили из све снаге на гол Гиоргија Макаридзеа, ређале су се прилике Митровића, Матића... И онда је резервиста Пријовић у 74. минуту искористио контру коју је такође из “петних жила” и ината извукао капитен Ивановић. Лопта је отишла на десно до Митровића који је врхунски асистирао Пријовићу. Гол! За еуфорију! За екплозију емоција! И за Мундијал у Русији!  После 10. октобра 2009. (дакле, баш на сутрашњи дан) када је на истом стадиону пала Румунија (5:0) селектор Антић је одвео “орлове” у Африку. Од тада смо свуда летели, али нигде нисмо слетели, ево, већ 2.922. дана... Србија је од вечерас у одабраном друштву. Чека сада децембар и жреб за највеће фудбалско такмичење на планети. Ако хоће да нешто покажу и у Русији, Муслин и његова екипа мотраће да буду бољи, много бољи, конкретнији и растрчанији од онога што су показали у десет мечева квалификација. Резултати су покрили неке очигледне слабости, али ко ће данас у Србији да гледа у зубе вести дана: Србија је насветском првенству! Са стадиона Митић Рајка стигла је прича и најлепша фудбалска бајка!

''Пукни зоро'' мотив више

Пре почетка утакмице навијачи су подизалиатмосферу на стадиону музичким хитом из филма “Монтевидео, Бог те видео”, Словенца српског порекла Роберта Пешута “Мањифика”. Сви су у глас отпевали нумеру “Пукни зоро” коју је извео Милош Радовановић који је и прославио ову песму. “Марш на Дрину и химну Грузије и Србије је пре утакмице, иначе извео свечани оркестар полиције Србије.

Четири рокаде

Селектор Србије Савољуб Муслин је у односу на тим који је поражен у Бечу од Аустрије направио четири измене. Уместо Стефана Митровића, Настасића, Миливојевића и Гаћиновића стартери су били Душко Тошић, Максимовић, Гудељ и Љајић. На крају се исплатила она рокада из 61.минута када је Пријовић заменио Тадића и после 13 минута посгигао гол за Мундијал у Русији.

Аплауз химни гостију

Ретко виђена сцена пре меча на стадиону “Рајко Митић”. При интонирању химне Грузије “Слобода” цео стадион је стојећи и аплаузом поздравио госте. Ни они мало старији навијачи наше репрезентације не памте да јенеки страни тим овако дочекан у Србији.

Ватромет за крај

Чим је пољски арбитар Павел Гил одсвирао крај утакмице,са крова јужне трибине стадиона “Рајко Митић” кренуо је вишеминутни ватромет који је зачинио победу над Грузијом и пласман на Светско првенство у Русију. Стрелац: Александар Пријовић у 74. минуту. Стадион “Рајко Митић”. Гледалаца: 40.000. Судија: Павел Гил (Пољска)7.
Србија: Стојковић 7 – Ивановић 7,5, Максимовић 6,5,Тошић 6,5– Рукавина 6,5, Матић 7, Гудељ 7, Коларов 7 – Љајић 6(од 61. Пријовић 8), Тадић 7 (од 89. Костић -), Митровић 7 (од 76. Миливојевић-).
Грузија: Макаридзе 7 – Какабадзе 6, Кашија 6,5, Кочолава 6, Наваловски 6,5– Гвилија 6, Канкава 6, Абурџанија 6 (од 84. Двалишвили-) – Казаишвили 6,5, Јигаури 6 (од 87. Хуфнагел-) – Квилитаја 6,5 (од 78. Меребашвили -).
Играч утакмице: Александар Пријовић (Србија). Да видите како смо дошли до СП у Русији, погледајте ОВДЕ. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сви голови орлова у квалификацијама за СП 2018.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА