Најновије

ЉАЈИЋ: Отворена врата за турске инвеститоре, шанса за 4.000 радних места

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да је посета турског председника Србији важна због привлачења инвестиција али и турских туриста који су избили на прво место по броју долазака. Додаје да су цене меса у Турској веће и да је интерес наших произвођача да више улажу у сточарску производњу.

Расим Љајић (Фото: mc.rs )

"Ја пратим или сам радио на унапређењу економских односа две земље и није било лако. Србија је била главна вест у турским медијима ова два дана и битно је што се мења слика Србије у турској јавности. Посета турског председника са привредницима је важна због привлачења инвестиција али и турских туриста који су први пут избили на прво место по броју долазака", објашњава Расим Љајић.
Каже да је предност Србије у географској блискости и културолошкој сличности са Турском.
"Сада и добри лични односи председника Вучића и Ердогана отварају врата привредницима и они не треба да пропусте ову шансу", истиче министар.
Додаје да су председници Турске и Србије разговарали о ауто-путу Београд–Сарајево, односно Пожега–Бољаре.
"То јесте једна од главних тема која је отворена, то је жив пројекат. Шта ће од тога бити зависи од следећих корака које направимо", истиче Љајић. 
Напомиње да је једна од важних тема била и турска "Ексим" банка и њена висока каматна стопа због које ови инфраструктурни пројекти нису реализовани.
"'Ексим' банка је тражила каматне стопе од 6,5 одсто па, 4,8 одсто са попустом, али је то за нас било потпуно неприхватљиво. Председник Ердоган је рекао да турска банка може да даје кредите по стопи од 1,6 одсто а да ли ће се то догодити, видећемо", каже Љајић.
Од тога ће, каже, зависити динамика и брзина реализације ових инфраструктурних пројеката. 
Додаје да председник турске текстилне компаније "Taypa Tekstil Giyim" Месут Топрак има интерес да дође у Краљево колико већ сутра.
"Ипак мора да прође процедура у коју крећемо данас са потписивањем уговора. Његова одлука је да дође у Краљево, а када ће се то догодити не могу да тврдим", објашњава министар.
Каже да наши привредници морају да искористе Споразум о слободној трговини који је проширен.
"Сада су отворена врата за турске инвеститоре. Трговинска размена ће ове године бити близу милијарду евра, а већ имамо 14 одсто повећања, иако два и по пута више увозимо него што извозимо. Наш извоз ће расти и достићи 500 милиона колико желимо да достигнемо", каже Љајић.
На питање да ли ће бити довољно јунећег меса за извоз у Турску јер је потписан споразум за извоз пет тона, министар каже да Србија већ има 6.000 тона говеђег меса вишка за извоз и да је интерес наших произвођача да више улажу у сточарску производњу. 
"Очекујем нове инвестиције и улагања", закључује Љајић.
Истиче и да су реална очекивања Развојне агенције да ће након потписаних бројних споразума и најаве доласка турских инвеститора бити отворено 4.000 радних места. Шутановац ће бити кандидат за градоначелника, а како је ДС донела ту одлуку прочитајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Расим Љајић о привреди и туризму
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА