Најновије

ПРАЗНА ОБЕЋАЊА НАПРЕДЊАЧКЕ ВЛАСТИ: Ево колико је Србија извела меса у Кину

Упркос помпезним најавама из Владе прошлог маја, ниједно јагње из Србије није отишло за Кину у првих седам месеци ове године, показују подаци Привредне коморе Србије.

Вучић и Си (Фото: Јутјуб)

На Пољопривредном сајму у Новом Саду одржаном у мају, министар пољопривреде Бранислав Недимовић објавио је да је Индустрија меса Ђурђевић прва која је добила дозволу да извози јагњетину у Кину и како би "до краја јуна" још осам кланица требало да добије исту ту дозволу. Директор ИМ Ђурђевић је тада Данасу потврдио ту вест и рекао како планирају да у "у наредна два месеца" пошаљу првих 3.000 јагњади за Кину. Међутим, према подацима ПКС, није забележен никакав извоз меса у ову далекоисточну земљу. "Није било извоза јагњећег и овчијег меса у Кину за првих седам месеци. Што се тиче других врста меса такође није било извоза у Кину", истиче се у одговору Удружења за сточарску производњу Удружења за сточарску производњу и прераду сточарских производа ПКС.

Према плановима ИМ Ђурђевић, о којима је директор ове кланице из Пећинаца Ђорђе Кузминац причао, пробни извоз требало је да буде реализован најкасније до краја јула. Међутим, то се није десило, а када ће, не зна се. Недимовић је пролетос такође најавио да би до краја године требало да стигну и дозволе за извоз сувих шљива, млека, осталих врста меса.
- Што се тиче говеђег меса, неопходно је да се заврши још само неколико детаља и врло брзо ћемо моћи у Кину, такође у неограниченим количинама, да извозимо и говедину - рекао је он.  Од "неограниченог" извоза за сада, очигледно нема још ништа. У Србији је крајем децембра прошле године, према подацима Републичког завода за статистику, било 1,66 милиона оваца, што је за 6,9 одсто мање него у претходном периоду. Крајем 2016. у Србији је било и три милиона свиња и нешто мало мање од 900.000 говеда. Цео сточни фонд у 2016. мањи је него ранијих година. У односу на десетогодишњи просек (мерено од 2006. до 2015) укупан број говеда тренутно мањи је за 8,9 одсто, свиња је за 12,6 одсто мање, коза за 19, 1 одсто, док је оваца у просеку више за 4,1 одсто. Шта су Ердога и Путин договорили за Србије прочитајте ОВДЕ. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић на форуму "Један појас -један пут".
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА