Најновије

Швајцарска је збачена са трона најбогатије земље на свету!

У неизвесном финишу, Швајцарска је збачена са трона најбогатије земље свету, преноси портал Lux Life.
Њих су победиле Сједињене Америчке Државе, како стоји у Global Wealth Report 2016 извештају, који је представила осигуравајућа кућа Allianz.
Ипак, немојте жалити за Швајцарцима. Њихово приватно богатство по глави становника износило је 175.720 € прошле године. Упркос порасту за 2.7%, њихово богатство једноставно није било довољно да победи САД, чији је раст био 5.8 %, односно на 177.210 €.. 
"Баш као и систематско реструктурирање њихових биланса, Американци су прошле године добро прошли због јачања америчког долара у односу на евро", стоји у претходно поменутом извештају. Обе ове земље су скоро два пута богатије од Јапана, који са цифром од 96.890 € заузима треће место. 
Ипак, када се ради о бруто износу по глави становника, Швајцарска је остала на врху са цифром од 268.840 €, далеко испред САД, са цифром од 221.690 €. 
"Прошлогодишње добре перформансе доста дугују акцијама које су биле у порасту пред сам крај године, посебно у индустријализованим земљама. Скоро 70 посто раста имовине прошле године може се приписати променама у поседовању акција, а само 30 посто потиче од уштеђевине. Годину дана раније, ситуација је била обрнута". 
У глобалу, обавезе у домаћинству порасле су за 5.5 % прошле године, што је највећа стопа раста од 2007.године. Ниво задужености се значајно разликује од земље до земље – по глави становника на пример, у Грчкој износи просечно око 10.220 €, док је у Швајцарској та сума 93.120 €. 
"За тај јаз између ове две земље можемо окривити избијање глобалне финансијске кризе", кажу аутори овог извештаја, додавши да док су грчка домаћинства умањила своје преобимне дугове у односу на претходне године, постојећи дуг швајцарских домаћинстава наставио је да расте у просеку око 3.4 % на годишњем нивоу.
Прочитајте ОВДЕ зашто ће Европа бити уништена одвајањем Каталоније?
Извор: novaekonomija.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

15 занимљивих чињеница о Швајцарској
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА