Најновије

ТРКА ЗА ЖИВОТ: Ултрамаратонци ће трчати од Прешева до Суботице да би помогли у лечењу малог Владе

Ултрамаратонци Жељко Зељковић и Љиљана Тасић припремају се да у новембру, за само девет дана, претрче 591 километар од Прешева до Суботице, а овакав изазов поставили су пред себе вођени важним мотивом: да помогну у борби за живот 11-годишњег дечака Владимира Ђорђевића.

Влада са Жељком на циљу (Фото: Жељко Зековић)

Битка за оздрављење дечака траје већ шест година. Скупи лекови, дани проведени у соби и ишчекивање помоћи за неопходну операцију из корена су променили детињство Владимиру из Панчева. Његов суграђанин, ултрамаратонац Жељко Зељковић први пут трчао је за помоћ дечаку од Панчева до Смедеревске Паланке у фебруару ове године, а бројни грађани Србије тада су донирали новац неопходан за лечење. То, ипак, није било довољно. Спортиста великог срца Жељко Зељковић зато се сада спрема за још једну, изазовнију акцију са истим циљем.
- Влада и његов тата Синиша су моји добри другари. Влада је диван дечак, једно велико срце. Већ шест година болује од цисте на мозгу, пије шаку лекова сваког дана кад устане из кревета, а лекови његове родитеље коштају много. Ова болест покренула је још низ других, а Влада се бори са њима из дана у дан. Сва та његова храброст навела ме је да му помогнем да се излечи и да буде здрав дечак јер то заслужује. Први пут сам трчао за њега 15. фебруара и тада смо прикупили 4.000 евра, што свакако није довољно, али му је много значило. Последњих неколико метара тада је Влада трчао са мном. Колегиница која ми се прикључила у трци и ја трчали смо са њим до циља држећи се за руке. Једноставно не могу да објасним ту срећу и усхићење које смо и Влада и ја тада осећали - прича Зељковић.
Зељковић каже да је, пошто од те трке до данас није уплаћен више ни динар, решио да се поново покрене и да је дошао на идеју да направи и већи корак. У томе му се прикључила и колегиница Љиљана Тасић.
- Трчаћемо Србијом, грађани Србије ће куповати сваки пређени километар, а новац ће се директно прослеђивати Влади. Овог пута са мном ће бити и моја колегиница, па ће ми бити далеко лакше. У хуманитарну трку крећемо почетком новембра из Прешева, а трајаће девет дана, преко Врања, Лесковца, Ниша, Параћина, Велике Плане, Панчева, Зрењанина и Бачке Тополе до Суботице. Прошлог пута километар је коштао 1.000 динара, а овог пута људи ће моћи да уплате колико желе, нема одређеног износа - објашњава Жељко.

Влада и Жељко током хуманитарне акције (Фото: Жељко Станковић) Борба дечака и његових најближих почела је још 2011. године, када је Влади дијагностификована епилепсија. Затим су болести почеле да се нижу. Прво је утврђено да има цисту на мозгу и тумор на бубрегу. Две године касније, дечак је оперисан у Београду, уследиле су хемотерапије, али и нови шок за Владине родитеље. На прегледу у Москви установљено је да има и проблем са срцем и да такође неопходна операција. С обзиром на трошкове лечења, Ђорђевићи су се одлучили да захват обаве у Турској, на клиници "Ацибадем". Нешто новца је прикупљено, а Синиша је морао да подигне и кредит за операцију свог сина. Влада је оперисан у фебруару 2014. године и захват је добро прошао.
Дечака још очекује и операција цисте на мозгу. Ђорђевићи кажу да не могу да се ослоне државу. Како каже Синиша Ђорђевић, за новац из државног фонда за лечење деце у инстранству не може да конкурише јер, како тврди, "лекари не желе да му потпишу неопходна документа". Али ту су ултрамаратонци и грађани.

Како помоћи

Километри трке од Прешева до Суботице ће моћи да се откупљују. Грађани који желе да помогну могу већ од данас да уплате новац на рачун Владиног оца Синише Ђорђевића, отворен код "Ерсте банке":
број рачуна: 340-32110017-94, са назнаком "(редни број) километар" За уплате из иностранства активан је девизни рачун – iban: РС35340764316401299932 SIF-код је GIBARS22 Контакт: djordjevicsinisa86@gmail.com
Прочитајте ОВДЕ интервју мати Атанасије o томе шта је здрава породица, о грешкама и опасностима савременог друштва, о манама школског система и последицама живота у граду.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА