Најновије

БЕОГРАДСКИ ИЗБОРИ: Ко се с ким договара, ко ће подржати Ђиласа, а ко прича само са...

Свако са сваким, а у суштини нико ни са ким - тако отприлике изгледају разговори опозиционих странака око сарадње и заједничког наступа на предстојећим београдским изборима.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Зато је и даље непознаница ко ће са ким правити коалиције, и предизборне и оне након тога, и да ли ће нешто, из ко зна ког покушаја, бити од уједињења. Како сада ствари стоје, три-четири опозиционе колоне су врло извесне, али је чак и у тој “рачуници” тешко закључити ко кога подржава.
Последња информација која се чула у јавности јесте да је лидер ДС Драган Шутановац почео преговоре са Борисом Тадићем (СДС) и Зораном Живковићем (НС) о подршци за београдске изборе. То би требало да буде један грађански блок. Међутим, занимљиво је то што Шутановац и Живковић јесу разговарали на ту тему, док је за Тадића ова комбинација непознаница.
- Први пут чујем за колону са Живковићем. Такву сарадњу никада нисам ни разматрао, а не верујем ни да је он, након сијасет лажи које је износио у јавности о мојој политици - рекао је Тадић за Н1.
И заиста, занимљиво би било видети како би он и Живковић сарађивали у перспективи, када је управо њихова нетрпељивост и сукоб био разлог Живковићевог изласка из ДС, а могле су се чути и међусобне оптужбе.
Такође, у овој комбинаторици, у којој би ДС био стожер окупљања, а Шутановац врло вероватно кандидат за градоначелника, налази се и Покрет “Не давимо Београд”. То је, додуше, једна верзија приче, док са друге стране стиже одговор Покрета да они немају “о чему да причају са Демократском странком”.
У целој причи око опозиције у протеклом периоду један од главних ликова је и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас. Иако он није потврдио ни да се враћа у политику, нити да ће бити кандидат за првог човека престонице, о томе се увелико спекулише.
Према једној верзији, Ђилас је прихватљив за већину опозиционих странака, и он би под тим условима пристао да се ангажује. Према другој, са ДС чији је био и председник није постигао никакав договор, али јесте са лидером Покрета слободних грађана Саше Јанковића. И сам Јанковић је потврдио да је Ђилас за њега прихватљив.
Међутим, заплет тек настаје, јер Јанковић и Вук Јеремић разговарају о заједничкој сарадњи, и управо би странке ове двојице требало да буду такозвана “народњачка колона”, чији би кандидат за градоначелника био Ђилас. Међутим, један детаљ мали срећу квари, а то је да Ђилас и Јеремић годинама уназад нису “у љубави”.
Штавише, њихов сукоб је ескалирао до те мере да је Јеремић напустио ДС. Међутим, Јеремић је скоро рекао да нема “никакве услове за сарадњу са ПСГ Саше Јанковића”. Како су медији писали, иако Јеремић не разговара са Ђиласом, то чини Саша Јанковић, који је нека врста посредника између њих двојице.
За лидера ДЈБ Сашу Радуловића неприхватљива је сарадња са Ђиласом. Његов Покрет више је за договор око програма и онога шта би требало радити у престоници, али изгледа да тиме никога није заинтересовао јер га нема ни у једној калкулацији за сарадњу.
Слична ситуација је и са лидером ЛДП Чедомиром Јовановићем, чија странка такође није укључена у било какве разговоре.
Ово није први пут да већина странака “кулира” ЛДП, чији се први човек скоро посвађао са својим некадашњим коалиционим партнером Борисом Тадићем.
Изгледа да је једини за сада, који није постављао услове, спекулисао именима, тражио подршку за програме академик Душан Теодоровић, чија је идеја једна листа.
Он је пре неколико дана позвао демократе, ПСГ, Нову странку, СДС, Народну странку, али и ДЈБ, “Паткицу” и “Против диктатуре” на разговоре, уз поруку да на отирачу оставе “сујете, анимозитете и програмске разлике”.
Да ли ће га актуелна опозиција послушати, видећемо, иако смо до сада били сведоци да је то опција малих изгледа.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Вучић отказао долазак на прославу БИА?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Цвијетин Миливојевић: Вучић не може да добије београдске изборе ако не распише и парламентарне
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА