Најновије

БРНАБИЋ: Биће смене министара ако не буде резултата

Мислим да смо у првих 100 дана успели да покажемо да можемо да наставимо реформе и да имамо резултате, очекујем да наставимо несмањеном снагом и са још бољим фокусом и координацијом, сумирала је рад владе у првих 100 дана премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Како је рекла у интервјуу за „Новости”, најпоноснија је због тога што је задржана фискална дисциплина и јавни дуг смањен за око милијарду евра.
Коменатришцухи приче које су се појавиле у јавности о свађама министара и евентуалне смене она каже:
„Када је реч о сменама њих може да буде само ако изостану резултати. Ми смо ту да спроводимо заједничку политику која ће дати бољи пословни амбијент и омогућити бољи живот наших грађана. Само то ми је важно.„
Она каже и да су добри резултати створили простор за повећање пензија и плата.
На питање да ли се зна до танчина коме ће све бити повећане плате у јавном сектору она одговара:
„У фокусу Владе били су сектори образовања, здравства, науке и културе, јер су то полуге на којима желимо да почива Србија будућности”, рекла је премијерка.
Повећање следи и војсци, полицији и безбедносним службама због тежине послова које обављају, одговорности које имају и услова у којима раде.
У администрацији ће плате бити повећане пет одсто, рекла је она, додајући да ће пензије од 1. јануара порасти пет одсто.
На питање када ће Србија бити спремна за улазак у ЕУ и да ли ће Брисел уопште желети нас прими, она на првом месту истиче да рефроме које спроводимо спроводимо због нас самих а да ће нас оне довести до ЕУ.
„У смислу преговарачких поглавља ми тежимо да их затворимо што пре, али нам је у том процесу најважније да се реформе стварно имплементирају а не да се тај посао 'одрађује' због ЕУ. Желимо да постанемо члан европске породице зато што нам је тамо место, али да кад уђемо у и ЕУ будемо стабилан и јак партнер који ће моћи да допринесе укупном напретку ЕУ”, рекла је премијерка.
На питање када ће Влада заузети позицију око статуса службеника у руско-српском хуманитарном центру, Брнабић каже:
„Наша је одлука да ли ће службеници у Центру добити дипломатски статус и на то неће утицати ни Москва ни Вашингтон. Центар у Нишу је важан за нашу земљу, јер је то место одакле се креће у помоћ у ванредним ситуацијама ...Прашина која се диже због статуса његових службеника баца сенку на оно што ти људи раде и чему тај центар заправо служи .„
Према њеним речима, у све то превише се уплела политика и зато жели да се нађе решење које ће свима бити прихватљиво.
Говорећи о писму Бриселу у којем су исказани наши ставови поводом позиције ЕК о Каталонији и Косову, она каже да је суштина да ЕК мора да буде и остане статусно неутрална, на чему је инсистирала и током недавних разговора у Бриселу.
„Очекујемо да ЕУ и све њене чланице разумеју наш став и наше критике и да се односе према њима са пажњом и поштовањем које смо свакако заслужили. С друге стране, Србија је највећа земља у региону и имамо и велику одговоност”, додала је председница Владе.
Због тога ће Србија наставити да се понаша балансирано, указала је она.
На питање како би поступила ако се за време њеног мандата затражи да потпише свеобухватни споразум о нормализацији односа са Приштином који би омогућио Косову да постане чланица УН, она каже:
„Ја сам у Скупштини положила заклетву да ћу чувати територијални интегритет и суверенитет Србије и том заклетвом се водим у свему што радим.„
Наглашава да Приштина не испуњава обавезе из Бриселског споразума, због чега и даље нема ЗСО.
„На овоме ћемо наставити да инсистирамо пре отварања било какавих других питања . Оно што ми је приоритет у овом тренутку је да пружим пуну подршку председнику Вучићу у вођењу нашег интерног националног дијалога о КиМ”, закључила је Брнабић.
Анђелина Џоли намештала робије Србима у Хагу и смејала се нашим жртвама. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ана Брнабић: Влада може да обезбеди бољи живот свих грађана
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА