Најновије

Пандемија покренула мини ледено доба на планети (ВИДЕО)

Заразе су се појавиле још у време првобитне цивилизације када су људи стално били у покрету скупљајући плодове како би опстали. Преласком на аграрни тип живота пре око 10.000 година створене су трајније заједнице што је отварало простор разним епидемијама. Тада се први пут појављују маларија, туберкулоза, лепра, грип, мале богиње и друге заразне болести.

Земља (Фото: Google eart)

Напредак цивилизације са настанком градова, успостављањем трговинских канала, али и ратовима међу њима повећавао је могућност пандемија. Још је Хомер у “Илијади” писао о куги која је десетковала грчку војску током Тројанског рата у 12 веку пре нове ере. У античко време се углавном сматрало да су епидемије дело богова како би казнили људе. Додуше, у Левитском законику у Старом завету постоји читав одељак у коме се прописује како поступати са људима за које се сумња да су заражени лепрозом, са инструкцијом да се изолују те да их свештеник проверава сваких седам дана да ли је болест узела маха. Грчки лекар Хипократ, који је први дефинисао епидемије, такође је указивао на нужност изолације особа за које се претпоставља да су инфицирани. 

Пандемија коју су у Јужној Америци изазвали шпански освајачи и која је убила најмање 60 милиона староседелаца довела је до пирења прашума на том континенту, пада угљенмоноксида у атмосфери планете и довела до малог леденог доба чије је последице осетила и Европа, тврди историчар Миодраг Милановић у новој емисији Хелм Каста.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА