Најновије

БЕЗОБРАЗЛУК ИЛИ БУДАЛАШТИНА? Оптужили Москву да је формирала Владу у Приштини?!

Страх од „руског утицаја“ на Балкану отео се контроли до те мере да је формирање косовске владе приписано — Русији.

Влада Рамуша Харадинаја (Фото: Јутјуб)

Влада Рамуша Харадинаја на Косову формирана је посредовањем званичног Београда и Москве, а кључну улогу у томе су имали Александар Вучић, Хашим Тачи и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли. То су главни акценти анализе љубљанског Међународног Института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС), о политичким приликама на Косову и Метохији. У даљој анализи тог института нема додатног објашњења на који начин је то Москва конкретно утицала на формирање косовске владе, осим што се Пацоли означава као „руски човек“. 
Таквим ставом, Косово је стало раме уз раме са осталим владама балканских држава које су „оптужене“, и то без доказа, да су настале под утицајем Русије. Косово које је годинама под директним, нескривеним и свакодневним утицајем Сједињених Америчких Држава и западних центара моћи.

Чему служе такве манипулације?

Што се Косова тиче, Бехљуј Бећај, политиколог из Приштине, каже да је његова процена да је тамошња влада састављена — случајно. Утолико пре сматра да су овакве процене мање битне од чињенице да је влада Косова авантуристичка, на челу са премијером авантуристом. 
„Та влада је неозбиљна, а ја не мислим да озбиљни људи дају допринос да се направи неозбиљна влада. Независно да ли је неко имао мотив да буде повезана са Москвом, Београдом или не знам са ким. Проблем је у томе што је ово влада појединаца и условљавања. Што се мене тиче, лакше је објаснити ситуацију у односу на Београд, јер Вучић може да повуче својих десет посланика, него у односу на Русију“, објашњава Бећај.
Влада на Косову, додаје он, до те мере је нестабилна да је довољно да јој зафали један човек у парламенту и да остане без могућности да изгласа било који закон. 
„Ја не мислим да би неко из међународне заједнице, односно, неко из Русије, позвао било кога и рекао: ’Ајде сад…‘ Уосталом, каква би то озбиљна држава састављала такву владу, која не може да буде сигурна ни да ли ће јој следећа седница бити успешна или не?!“, пита се Бећај. 
Oн објашњава да је помињање Беџета Пацолија као руског човек проистекло због чињенице да је он некада имао пословне везе са Русијом и Борисом Јељцином, те се сада тај однос из деведесетих година прошлог века само „преноси“ на садашњост и евентуално на будућност.
Чињеница јесте да је Пацоли омогућио стварање ове владе, али наш саговорник не види разлог да се он сматра „руском човеком“ јер је својевремено реновирао Кремљ.
„Што се мене тиче, милим да је за нас предност да имамо бизнисмене који сарађују са људима од утицаја било где, па чак и у Русији, Кини, коме то може да смета“, мишљења је Бећај. 
Чињеница је да су у страху велике очи, па тако и ова научнофантастична теза да је Москва утицала на формирање владе Харадинаја само спада у корпус познатих манипулација западних сила које су успеле да у свакој балканској држави маркирају по једног човека који је „проруски настројен“.
Дежурни русофил и кривац за све у Босни и Херцеговини је наравно Милорад Додик, док су у Црној Гори као „руски агенти“ означени малтене сви лидери опозиције. И у Македонији, коју је Запад посве окупирао, једно време за све је био крив „руски утицај на Балкану“, док Србију, гледано кроз наочаре Запада, по том питању не треба ни помињати.
Прочитајте ОВДЕ шта је ОДКБ- истоични пандан Западне Алијансе, из Београда поручио НАТО-у?
Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гордана Дорословац - Тачи и Харадинај су осим дроге продавали и људске органе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА