Најновије

Каталонија убедљиво гласала за одвајање од Шпаније: Сепаратисти траже хитно проглашење независности (ВИДЕО)

Излазност на референдуму у Каталонији била је 42,3 одсто, показују први прелиминарни резултати. За независност од Шпаније гласало је 90 одсто изашлих бирача, саопштила је каталонска влада. Председник Каталоније Карлес Пуџдемон поручио да је народ освојио право на независност. Мадрид не признаје референдум, а шпански премијер Маријано Рахој каже да су Каталонци преварени. Судови најавили истрагу против каталонске полиције јер није затворила гласачка места.

Каталонија убедљиво гласала за одвајање од Шпаније (Фото: Јутјуб)

Око 2,26 милиона људи гласало је на референдуму о независности Каталоније, који је протекао у сукобима шпанске полиције и грађана, уз затварање бирачких места и одношење гласачког материјала, саопштила је каталонска влада.
Према тим прелиминарним резултатима, 90 одсто оних који су изашли на гласање изјаснили су се за независност од Шпаније, односно опцију "си" (да).
Против је било 7,87 одсто изашлих, што је 176.565 људи. 
Ројтерс наводи да је излазност била око 42,3 одсто, а да је право гласа имало 5,34 милиона људи.
Портпарол каталонске владе Жорди Турул истакао је да је због ометања референдума од стране полиције око 770.000 људи спречено да гласа, те да је више од 440 бирачких места било затворено.
Истиче да би "у нормалним условима" излазност била и 55 одсто.
"Импресиониран сам одговором грађана. Легитимитет и достојанство", написао је председник Каталоније Карлес Пуџдемон на Твитеру, коментаришући резултате које је објавила регионална влада.
Ти резултати нису коначни, али ни потпуни будући да фали да буде обрађено још око 15.000 листића. Званични резултати гласања очекују се у наредна два дана.
Иначе, у свом првом обраћању по затварању бирачких места, Пуџдемон је поручио да је народ освојио право на независну државу и да ће одржати обећање и прогласити независност ако победи опција "да".
"Овим даном наде и патње, грађани Каталоније су освојили право на независну државу у виду републике", истакао је Пуџдемон у телевизијском обраћању и додао да ЕУ више не може да "скреће поглед".
Према закону који је усвојио каталонски парламент, победа са више од 50 одсто гласова "за", покренуће објаву независности у року од 48 сати по окончању гласања без обзира на излазност, подсетио је Пуџдемон.
Истакао је да је "шпанска држава написала још једну срамну страницу своје историје са Каталонијом" и најавио да ће се директно обратити Европској унији да испита наводна "кршења људских права" шпанске владе.
Шпанска полиција испалила је гумене метке крчећи себи пут ка гласачким местима у Каталонији, у тренутку када је хиљаде људи изашло на улице како би гласали на референдуму који Мадрид сматра незаконитим и назива га фарсом.
Регионалне власти саопштиле су да су у сукобима са полицијом широм Каталоније повређене најмање 844 особе.
У међувремену, Врховни суд у Каталонији саопштио је да је судовима у тој шпанској покрајини поднето више тужби против локалне полиције, јер није затворила гласачка места за референдум о независности, упркос налозима шпанске централне власти да спроведе судску забрану.
Тужбе су поднете против каталонске полиције познате као Мосос, а судије шест судова су се изјасниле да ће спровести истрагу. Како је Пандорина кутија у Шпанији, отворена на Косову 1999. године прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА