Најновије

Додик: РС прати политику војне неутралности Србије

Република Српска жели да буде заједно са Србијом у одлуци о томе да ли ће српски народ припадати неком савезу или неће, садашња одлука је неутралност и ми то пратимо, изјавио је данас у Београду председник Српске Милорад Додик.

Додик (Фото: Синхуа)

Додик је објаснио да тај став подразумева и да се одбацују све активности везане за учлањење БиХ у НАТО: "Ми историјски гледано не желимо више искуства, која смо имали са Аустроугарском, када су Срби са простора Хрватске и данашње БиХ били мобилисани у аустроугарску војску да би напали Србију. О томе не желимо ни хипотетички да размишљамо", рекао је Додик. Председник Републике Српске је истакао да у РС годинама постоји готово консензус око тога да, имајући у виду историју са НАТО, "чињеница је да су нас бомбардовали, да су били на страни муслимана у завршници рата, чињеница је да су бомбардовали Србе и Србију и да су одлучивали и кажњавали не само војно, него и политички Србе и српске државе, Републику Српску и Србију".
Према речима председника РС, постоји несагалсност народа о чланству у НАТО и политичари у РС морају да воде рачуна о томе, као што се о томе води рачуна у другим земљама. "Мени је стало до мишљења нашег народа и све политичке партије и власт и опозиција, годинама су говорили да смо ми за неутралан статус имајући у виду, између осталог, да не желимо да војни савези на овом простору имају границу на Дрини, па да Србија остане неутрална, а да ми будемо укључени у неки војни савез", рекао је Додик. Са тим ставом Република Српска иде на ниво БиХ и тамо ће у оквиру предвиђених процедура утврђивати заједничку политику, рекао је председник РС и додао да не зна да ли ће бити утврђена зједничка политика јер је у резолуцији речено да ће народ на референдуму о томе одлучити и да то неће урадити политичка елита. Одлучивање о војним савезима као и другим савезима није део Дејтонског споразума, то је оно што припада БиХ, навео је Додик и објаснио да је БиХ састављана од два ентитета и три конститутивна народа и да ни политика не може то да заобиђе. Према речима председника РС, америчка амбасада, пре свега локлано особље и америчка амбасадорка Маурин Кормак се непримерено мешају у унутрашање ствари Босне и Херцеговине. "То је посебно пракса ове амбасдорке која је преставница старе администрације, коју не дотиче оно што сам предсендик САД Доналд Трамп говори да се неће мешати у унутрашње ствари", рекао је Додик. Она настоји да "то ради обимно" и у свакој прилици и упетљава се не само у глобалне одлуке него и у макро и микро одлучивање. Додик је навео да америчка амбасадорка каже је одлука о чланству у НАТО донета, истичући да је то тако "можда у њеној глави". Он је истакао да је донета одлука да се крене у разговор са НАТО о учлањењу, пре десетак година, под притиском међународне заједнице, али да је опште познато да се коначна одлука о учлањењу у неки савез мора донети непосредно пред улазак. "Ко ће потврдити то, како је донета одлука, када нема ни уговора о томе, ко ће потписати тај уговор, који ће орган донети одлуку, о томе ћемо тек одлучивати, значи ништа се није десило", рекао је Додик. Америчка мабасдаорка није реаговала када су се бошњачки или хрватски политичари изјашњавали да су за НАТО, она је искористила да то уради и пошаље поруку која је потпуно непримерана, неодржива, антидипломатска, апсолутно не иде ни у правцу разумевања или продубљавања сарадње, рекао је Додик. Да видите како је Путин одбрусио Американцима за бомбардовање Југославије Уранијумом, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик и Лазански
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА