Најновије

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА СПЕКТАКЛ У БАТАЈНИЦИ! Ево како ће изгледати смотра "Слобода 2017"

Централни догађај обележавања 73. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату данас ће бити приказ "Слобода 2017" на којем ће грађани видети више од 2.200 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 130 различитих возила, 30 авиона и хеликоптера и нове војнике опремљене по концепту "1.500".

Најава за смотру (Фото: Јутјуб)

Приказу "Слобода 2017" присуствоваће председник Александар Вучић и највише државно и војно руководство Србије, руски министар одбране Сергеј Шојгу, председник РС Милорад Додик, представници дипломатског кора.
Вучић се јуче придружио последњим припремама за приказ на аеродрому у Батајници и позвао грађане да данас дођу и уживо прате манифестацију на којој ће видети другачију Војску Србије. Данас ће у Батајници бити приказан део оперативних способности Војске Србије, а најатрактивнији део представљају налети авијације. 
Српски војници представиће борбену спремност кроз различите сегменте који углавном подразумевају решавање различитих талачких ситуација, противтерористичке борбе.
Централни део део биће приказ нових војника који су опремљени по концепту "1.500", опремљених савременим личним наоружањем, заштитном опремом и извиђачким средствима. Авијација ће учествовати у делу приказа оспособљености Војске Србије, а у свечаном дефилеу на крају свечаности учествоваће 30 летелица - Мигови 29, авиони типа "Орао", Г4 и "Ласта", као и борбени хеликопрети. Мигови 29, који су недавно стигли из Русије, неће учествовати у летачком програму, али биће изложени за јавност, а у приказу ће учествовати и једна од најпознатијих акрогрупа, руски "Стрижи".
Државну церемонију поводом обележавања Дана ослобођења Београда предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који ће положити венце на Споменик ослободиоцима Београда у Рузвелтовој улици, док ће представници града положити венце и код Споменика совјетских ветерана на Авали.
Данас ће на здању Дому Војске бити откривена спомен-плоча Ристи Марјановићу, првом српском фото-репортеру који је мноштвом фотографија забележио ратне догађаје у Првом и Другом светском рату. У Народном позоришту биће одржана свечана академија "Кавкаски орах", на којој ће се обратити министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, градоначелник Београда Синиша Мали.
Реч је о музичко-сценском догађају по тексту Тијане Грујић, у режији Владана Ђурковића. Обележавање Дана ослобођења Београда почело је у четвртак Меморијалним маршем "Кораком слободе", у којем су учествовали оркестри Војске Србије и МУП-а, представници Субнора, финкционери Града Београда и грађани који су на постављеним пунктовима могли да погледају сценске приказе борби за ослобођење Београда.
Марш је почео код Споменика обешеним родољубима на Теразијама и завршио на Тргу Републике где је одржан концерт "По шумама и горама" оркестра Министарства одбране "Станислав Бинички" са традиционалним песмама из Другог светског рата.
Ове године обележава се 73. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату. После вишедневних тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије уз помоћ совјетских савезника ослободили су Београд 20. октобра 1944. године. Тиме је окончана четворогодишња окупација града током које је страдао велики број људи, док је град претрпео велика разарања.
Од Руса тражимо "Бук" и "панцир". Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА