Најновије

ВЕСЛИ КЛАРК: Силу смо 1999. користили као последње средство, зато препоручујем Србији...

Пензионисани командант НАТО снага за Европу Весли Кларк се нада да ће се Србија угледати на Црну Гору када је реч о НАТО инеграцијама.

Весли Кларк (Фото: Јутјуб)

У интервјуу за подгоричке Дневне новине, Кларк је оценио да је Црна Гора најчистији пример вредности као што су стабилност, издизање изнад конфликта на Балкану, усвајање западне цивилизације и подизање стандарда живота, за живот по демократским стандардима.
Нада се, казао је, да ће се и Србија угледати на Црну Гору, видети добар пример и следити њен пример, када је реч о НАТО интеграцијама. 
"Увек постоји неко ко тражи луку у којој ће покушати да поремети економски развој и стабилност у региону, али суштина је у миру и у томе да људи верују у снажну будућност, да цене свој живот и да увек теже ка бољем", рекао је Кларк. 
Битно је, додао је, да знају да развијена економија доноси запосленост и стабилност. 
"А кључ за то лежи у сигурности. Дакле, ваша земља може да допринесе својим гласом, својим примерима. Црна Гора је најчистији пример вредности као сто су стабилност, издизање изнад конфликта на Балкану, усвајање западне цивилизације, демократских стандарда, подизања стандарда живота…. Надам се да ће Србија угледати на Црну Гору, видети ваш пример и следити вас у томе", навео је Кларк. 
То што је, како је рекао, Црна Гора у НАТО пре него у ЕУ, јесте признање да пре него што достигнете економски развој, морате достићи стабилност и сигурност. Тако да ствари иду правим редом, у правом низу. 
Коментаришући однос Србије према НАТО, Кларк је рекао: "Волео бих када би се људи у Србији погледали и рекли: Знате, наша власт нас је довела до тог екстремног стања. Када сам први пут дошао у бившу Југославију раних деведесетих, видео људе у свакој од њених тадашњих република, сви су били слични и сви су говорили истим језиком. И Албанци су говорили српско-хрватски. Па ипак, за сврхе политике све фаул линије су се обновиле, и људи су се поделили, а сав бес је изашао напоље, након чега је дошло до ужасног конфликта. Ипак, верујем да ће на Балкану како време буде пролазило, људи схватити колико заједничког имају и заборавиће невоље из прошлости". 
Он је, преносе Дневне новине, рекао да су силу 1999. године "пре свега користили као последње средство".
Прочитајте ОВДЕ све о суморним прогнозама почетка трећег светског рата и како ће се то одразити на Балкан?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

"Сврха америчке војске је да изазива ратове и мења владе, а не да делује превентивно да до сукоба не дође", изјавио је својевремено Кларк.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА