Најновије

ПУТИН ЗАПРЕТИО САД: Нуклеарне ракете из Европе носите својој кући …

Русија поручила САД да уклоне своје нуклеарно оружје из Европе. Говорећи на конференцији о неширењу нуклеарног оружја у Москви, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је рекао да се америчке нуклеарке распоређене у Европи морају вратити на територију САД.

Путин (Фото: РИА)

“Позиција Русије је добро позната. Немамо намеру да се придружимо Споразуму о забрани нуклеарног оружја… Потпуна ликвидација нуклеарног оружја је могућа само као део потпуног разоружања под условом да се једнака и неподељена сигурност гарантује свима, укључујући и оне који поседују нуклеарно оружје, како је наведено у споразуму о неширењу нуклеарног оружја.“
Међутим, Лавров је додао да свет не би требало да очекује “значајне резултате у догледној будућности“ од преговора о стратешкој стабилности између Русије и САД.
“Наш дијалог са САД се наставља, не могу рећи да нам то омогућава да рачунамо на постизање конкретних значајних резултата у догледној будућности, али бар се наставља,“ рекао је он.
Лавров је описао ситуацију око Уговора о нуклеарним силама из 1987. године (ИНФ) као “застој“ у ком Вашингтон “одбија да разјасни“ своје тврдње да је Русија прекршила споразум.
Он је рекао да је Москва имала сопствене бриге о могућим кршењима САД-а и оптужила је Вашингтон да “ћути“ о сопственој “бескрупулозности.“
Ови коментари Лаврова су уследили дан након сличних коментара руског председника Владимира Путина у Сочију. Путин је рекао да би Москва регаовала “одмах и симетрично“ ако се САД повуку из ИНФ-а.
Лавров је такође рекао да је Русија била “скептична“ по питању корисности даљих билатералних разговора са САД у формату Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ). Уместо тога, он је позвао на проширени формат разговора о нуклеарном разоружању.
“Бројеви успостављени постојећим споразумом доводе америчке и руске арсенале близу параметара које су остале нуклеарне земље постигле,“ рекао је Лавров.
Руски министар спољних послова је такође позвао и светске силе да подрже мапу пута коју су заједно предложиле Русија и Кина како би решили сукоб на Корејском полуострву чинећи “проактивне дипломатске напоре.“
Пекинг и Москва, које се супротстављају севернокорејским програмима оружја, верују да се ово питање мора решити дијалогом. “Не постоји алтернатива дипломатском решавању нуклеарног питања на основу дијалога,“ рекао је Лавров.
Руски министар спољних послова је такође изјавио да је Москва спремна за дијалог са администрацијом америчког председника Доналда Трампа о свим билатералним и мултилатералним питањима. “Након доласка адмнистрације Доналда Трампа у Белу кућу, ми смо показали спремност да наставимо дијалог у свим правцима.“
Како Тигрове снаге чисте Сирију од терориста погледајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Владимир Путин о Косову
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА