Најновије

Руски Сорош руши Путина?!

Михаил Ходорковски, некада најбогатији Рус, а сада главни критичар руског председника Владимира Путина, спремио је џакове пара за рушење шефа Кремља и његово онемогућавање да се кандидује на председничким изборима у тој земљи заказаним за наредну годину.

Путин (Фото: РИА)

Бившег руског тајкуна је после десетогодишње казне затвора због проневере новца Путин помиловао 2013, након чега је бизнисмен отишао из Русије. Међутим, упућени тврде да Ходорковски за своју "несрећу" криви Путина и да из тог разлога финансира либералне опозиционаре у Москви, а посебно највећег критичара Кремља Алексеја Наваљног, који је пуштен из притвора пре три дана. Тамо је задржан због организовања забрањених протеста против руске владе.
Управо због тактике Ходорковског да упумпава огромне количине новца у различите организације, али и у руке Путинових противника, њега су многи поистоветили с контроверзним магнатом из САД Џорџом Сорошем. Он је већ увелико познат по финансирању рушења влада широм света, пре свега оних које су непожељне америчком естаблишменту америчких демократа. Симбол сорошеваца су "жуте патке", које су се тако поново појавиле на протестима у Москви организованим почетком октобра, а што је већ други пут ове године.
О томе колико Ходорковски криви Путина за своју злу судбину, доказује и писање магазина Политико, који је пренео изјаву тајкуна о незаслуженом имиџу шефа Кремља у САД.
- Све већа америчка опсесија Путином, који је постао руски лидер са најдужим стажом још од Стаљина, промашује поенту. Направили су од њега мит и створили утисак да он води целу земљу. Он има пакт с лидерима региона у земљи: обезбедите ми гласове, а ја вам дозвољавам да радите оно што желите. Тако функционише и тако ће бити и на изборима - рекао је Ходорковски приликом "ретке посете Вашингтону из Лондона, где сада финансира делове руске либералне опозиције".
Амерички портал је истакао и то да су САД градећи имиџ Путина као свемоћног њему дале геополитичку репутацију какву је и желео.
- Гледајући америчке медије, помислили бисте да је руски председник висок три метра, да је господар марионета и да је потребно само да повуче струне своје хакерске армије у Кремљу, која ће изазвати хаос у Америци. Постоји један проблем - с тим се не слажу ни оне снаге у Русији које су против Путина - пише Политико.

Амери наставили дипломатски рат с Москвом

Власти САД нису дозволиле руским дипломатама да узму архиву из руског генералног конзулата у Сан Франциску, који је затворен по налогу Вашингтона 2. септембра. Тиме је настављен дипломатски рат на релацији Вашингтон-Москва, а који је, подсетимо, ескалирао након што су се односи између две земље заоштрили, па су две државе наложиле међусобно смањење броја дипломатских представника. Зато су и амерички званичници морали да напусте представништво у Москви. Русија има војне капацитете да прегази снаге НАТО за само 36 сати. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: republika.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Михаил Ходорковски у Европском парламенту
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА