Најновије

СПРЕМНИ ДА ПРЕЂУ "ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ": Турци почињу напад на Манбиџ!? (МАПА)

Милитанти који се налазе под контролом Турске на северу покрајине Алепо најавили су операције у циљу освајања града Манбиџа, који се налази под контролом курдско-америчке коалиције.

Турске снаге у Сирији (Фото: ЈуТјуб)

Про-турске снаге избациле су велику количину лифлета на којима упозоравају цивилно становништво да ће Манбиџ бити преузет од снага које уживају подршку Америке "без обзира на цену".

Курдско-америчка коалиција заузела је Манбиџ после четворомесечне крваве битке у јуну 2016. и поставили су код тог града своју "црвену линију" за улазак турског "Штита Еуфрата" на север Алепа. Турски председник тада је захтевао да се Курди повуку до источне обале Еуфрата, али је тадашњи шеф америчке дипломатије Џон Кери убедио Ердогана, да због високих губитака које су Курди претрпели у том граду, који је тада и постао симбол курдске борбе у Сирији, изостави Манбиџ из свог похода. У околини Манбиџа постављен је значајан број и руских и америчких војника, који би требало да надгледају линију раздвајања, али се њихово учешће на било који начин не очекује, уколико до напада ипак дође.  Такође, на том простору, по америчком договору са Турцима, под капом СДФ-а, требало би да се налазе само арапске фракције. У окружењу курдске области Ефрин, са друге стране Штита Еуфрата, Турци већ данима гомилају своје снаге, које делују све спремније да изврше ударе на више тачака иве области. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Према извештајима турских медија, истовремено је извршено размештање турских снага и на територији Ирака, где, такође, планирају операцију "сузбијања терористичких група повезаних са Радничком партијом Курдистана".

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА