Најновије

Поред избора у марту и референдум о Уставу?

У врху власти разматра се могућност да уз београдске изборе у марту буду одржани и ванредни парламентарни, али и референдум о Уставу.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Приче да ће се на гласање ићи 24. децембра, како су објавили поједини медији, остаће само спекулације.
- То је био пробни балон, да се испипа пулс. Нема ниша од децембарских избора јер нема разлога да се у престоници расписују ванредни избори и да се не сачека март, када је регуларан термин за њихово одржавање - објашњава саговорник из владајуће коалиције.

Кратак рок

Истиче и да странке не би имале довољно времена за кампању.
- Прво, да би се одржали ванредни парламентарни избори претходно би Влада морала да падне, да председница парламента обави консултације и распише датум одржавања избора... Јасно је да нема довољно времена да се комплетна процедура обави до тада и да се странкама остави довољно времена за кампању - наводи саговорник.
Функционери СНС листом су понављали да не презају од изласка на биралишта, док је лидер те странке и председник Србије Александар Вучић опозицији поручио да добро размисли да ли заиста жели на ванредну проверу.
- Да не буде да смо их терали без потребе. Нека размисле још једном да ли их желе или не. Ако их довољно жарко буду желели, можда их и добију, само немој после да плачу или кукају како је Свети Петар крив што су изборе изгубили или не знам шта им се догодило - поручио је Вучић.
О изборима у наредних десетак дана требало би да разговарају напредњаци.
- С обзиром да о Уставу свакако морамо да се изјашњавамо, што због нас самих, што због преговора са ЕУ, озбиљно се разматра опција да се референдумско изјашњавање закаже у истом дану када и изборно гласање - наводе извори из СНС.

Ако траже, могу да их добију

Лидер СПС Ивица Дачић поручио је да, уколико опозиција тражи, може и да добије изборе. - Пред нама су београдски избори, али ја сам се ужелео избора и зато једва чекам да Вучић одлучи да се иде на изборе - рекао је недавно шеф СПС.

Стаматовић за референдум о ЕУ

Милан Стаматовић, председник иницијативног одбора Здраве Србије, затражио је да се уз београдске изборе одржи и референдум на коме би се грађани изјаснили да ли подржавају чланство Србије у ЕУ ако то подразумева признање независности Косова и Метохије и увођење санкција Русији.

Има логике

Аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да има логике спојити сва три изјашњавања. - Нарочито је логично спојити парламентарне изборе и референдум. Устав је највиши политички и правни акт и његове промене не може бити без става грађана. Исто тако, парламентарни односи снага међу политичким актерима кључна су ствар у демократском процесу и зато треба да буду заједно са уставним изјашњавањем - мишљења је Станковић, који наглашава да је "јефтиније спајати изборе него све поново организовати и подизати политичку тензију". "Премијер лезбејка - симбол колонијалне демократије у Србији". Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Могу избори, ако мисле да сваке године треба да доживе пораз
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА