Најновије

ШОКАНТНО: Ако је дужник пријављен на вашој адреси, без имовине можете остати ви!?

Иако га ви немате, због туђег дуга јавни извршитељи могу да вам заплене и продају имовину, и то онда ако члана породице или пријатеља у невољи, који не може да отплати дуг, пријавите да живи на вашој адреси.

Извршитељи и полиција приликом једног исељавања (Фото: Јутјуб)

На то, иако многи не знају и не очекују, извриштељи по Закону имају право. О томе шта се све дешава грађанима који због дугова банкама остају без имовине, добро знају у Удружењу "Ефектива", коме се недавно обратила породица из Војводине која је, кажу, због стамбеног кредита у швајцарцима изгубила кров над главом.
Њихова некретнина продата је, истичу у Удружењу, за дупло мању вредност од тржишне, због чега брачни пар још није отплатио дуг банци.

Комшије у проблему

У међувремену, врата свог стана отворио им је син, а онда су му закуцали извршитељи и пописали његову имовину коју је, кажу, наследио од бабе и деде.
- Он ће морати да доказује да је имовина заправо његова, биће тешко доказати јер нико не чува рачуне тако дуго. Апсурд целе те приче је што су ови људи могли да се пријаве и код комшије, дакле ако су комшије хтеле да учине добро дело, али би онда направили себи проблем - каже Дејан Гавриловић из Удружења "Ефектива".
У Комори јавних извршитеља напомињу да им Закон даје право да плене имовину и такозваног трећег лица.
- Све ствари које се налазе на адреси извршног дужника основано се сматра да су то ствари извршног дужника - каже Светлана Манић из Коморе јавних извршитеља.

Приговор суду

На питање, зар није пре основано схватати да су то ствари оног чији је стан, него да су то ствари дужника који је ту пријављен, Манићева одговара да треће лице које сматра да над тим стварима и које можда заиста има право над тим стварима, има право да изјави приговор извршитељу.
Ако није задовољан одлуком извршитеља, приговор може поднети суду, а на крају покренути парнични поступак, па у њему доказивати да је имовина његова, а не дужникова. И док траје поступак доказивања, извршење неометано тече.
- Извршитељ вам може одузети неку веома вредну ствар, док ви стигнете да било шта докажете, она може већ да заврши на аукцији, да буде продата и да ви на крају евентуално можете да остварите право одштете, која никада неће моћи да надокнади оно што сте ви заиста изгубили - каже Јован Ристић, правник.

Све по закону

Да ли постоји потреба да се тај део Закона мења и да ли је он у складу најпре са Уставом, у Министарству правде одговарају: - Ове одредбе нису у колизији са највишим правним актом, јер су трећа лица одговарајућим механизмима Закона, правом да поднесу приговор и тужбу, заштићена од тога да се од њих наплати нешто на шта они имају право власништва. Закон је предвидео све потенцијалне ситуације које ће онемогућити извршног дужника да прикрије имовину подобну за извршење, јер он неретко прибегава измештању својих покретних ствари код неког трећег лица - наводе у Министарству.
У Комори извршитеља кажу да немају ни прецизан ни оквиран податак о томе колико је трећих лица успело да докаже да је имовина заиста њихова, а не дужникова, који је пријављен да живи на њиховој адреси. Ипак, тврде, таквих нема много.
Прочитајте ОВДЕ зашто су српски борци огорчени на министра Вулина?
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Након кошкања полиције и грађана извршитељ одустао од исељавања мајке и сина на Дедињу.

Бонус видео

Друга рунда у Ариљу - извршитељи и милиција против једне породице.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА