Најновије

ВЕЖБЕ НАТО И СРБИЈЕ У БАЗИ "ЈУГ": Ево шта су приказале наше јединице НАТО оцењивачима! (ФОТО)

Одабране српске војне јединице приказале су данас своје могућности пред оцењивачима НАТО алијансе.

НАТО оцењује Војску Србије (Фото: Војска Србије)

Декларисане јединице Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама — лака пешадијска чета из састава Треће бригаде копнене војске, вод војне полиције из састава Трећег батаљона војне полиције из Ниша и вод атомско-биолошко-хемијске одбране из 246. батаљона АБХО из Крушевца, данас су у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ завршиле други део тактичке вежбе „Стена 02“. У оквиру тактичке вежбе јединице су успешно прошле НАТО евалуацију нивоа 2 према стандардима и процедурама евалуације борбене спремности копнених јединица и Концепта оперативних способности.


Фото: Војска Србије Борбену спремност и способности декларисаних јединица оцењивао је мултинационални евалуаторски (оцењивачки) тим састављен од 27 евалуатора Војске Србије, партнерских земаља Аустрије, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе, а правилност и објективност оцењивања надгледао је посматрачки тим из команди здружених снага НАТО из Напуља и копнених снага Измир, саопштено је из Министарства одбране Србије.
На челу вишенационалног оцењивачког тима налазио се пуковник Марио Арбутина из Управе за оперативне послове Генералштаба, који је похвалио целокупну организацију вежбе и истакао да су јединице показале професионалан однос према задацима, мотивисаност и споспобности за извршавање сложених задатака карактеристичних за мултинационалне операције, као што су обезбеђење конвоја са хумантарном помоћи, контрола масовних окупљања, хеликоптерски десанти, патролирање, успостављање контролних пунктова, деконтаминација људства и опреме, евакуација повређених и друго.


Фото: Војска Србије Декларисане јединице су на вежби користиле наоружање и опрему која би се употребљавала приликом ангажовања у мултинационалним операцијама, кажу из Министарства одбране.

А шта каже НАТО

Српске јединице су биле добро организоване и припремљене, а показале су високу мотивацију и професионализам, изјавио је данас потпуковник Беноа Естуар из НАТО-а после вежбе.
Како се наводи у саопштењу НАТО-а циљ вежбе је био да се стекне увид у ниво борбене готовости и интероперабилности српских снага за учешће у мултинационалним мисијама и операцијама у складу са стандардима НАТО-а.


Фото: Војска Србије Више од 60 оцењивача из различитих команди НАТО-а оцењивали су више од 250 припадника Војске Србије. Током двонедељне вежбе тим за оцењивање су предводили потпуковници Беноа Естуар и Ив-Мари Дена из Команде здружених снага у Напуљу.


Фото: Војска Србије Током оцењивања примењен је програм НАТО-а "Концепт оперативних способности" који је осмишљен да унапреди способности снага партнера Алијансе да оперишу заједно. Србија, како је речено, користи овај механизам од 2011. године како би омогућила својим јединицама да усвоје војне стандарде НАТО-а и тако учествују у мировним мисијама Уједињених нација и Европске уније. Генерал Лазаревић данас је одржао своје прво предавање на Војној Академији у Београду. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА