Најновије

МИХАЈЛОВИЋ: Ево зашто сам се баш ја срела са Хојт Јијем

Потпредседница Владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић открила је зашто се баш она од свих министара срела са америчким званичником Брајаном Хојтом Јијем, због чега су је критиковали из њене, али из других странака владајуће коалиције.

Зорана Михајловић (Фото: Јутјуб)

Михајловићева је у разговору оправдала репутацију да је без длаке на језику, те је свима који женама мере дубину деколтеа уместо да слушају шта имају да кажу поручила да ће се такав однос сигурно променити.
Зашто је заменик помоћника државног секретара САД Хојт Ји од свих министара разговарао баш с вама?
- Такав начин интересовања и коментарисања сусрета са Хојтом Јијем долази углавном од оних који заправо не разумеју шта је инфраструктура. Ауто-путеви, пруге, саобраћај и инфраструктура у данашњем свету су много више од асфалта и цигала. Повезивање Србије са регионом и Европом много више је политика него грађевина. Ауто-путеви Ниш-Приштина, Београд-Сарајево и до границе са Црном Гором, као и брза пруга Београд-Будимпешта, најбољи су начини за добру сарадњу наших земаља, стабилан регион и европски пут Србије. И зато сам о овим темама, као и даљим реформама на побољшању пословног амбијента, пре свега успешном увођењу електронских грађевинских дозвола, разговарала са Хојтом Јијем.
Због овог састанка били сте на мети неколицине функционера ваше странке и коалиције?
- Питам се да ли то неко хоће да каже да више воли Србију од мене? Неки као да мисле да нападом на мене доказују да су велике патриоте или верници, док ћуте о проблемима о којима ја не желим да ћутим. И та огромна количина емоција коју појединци улажу у праћење сваког мог корака, сваке изјаве и свега што радим заиста понекад личи на опсесију. Бојим се да би Фројд у њиховом понашању свашта пронашао.
Да ли вас је разочарало одсуство Томислава Николића са прославе СНС?
- То је његова слика, свако од нас ствара своју слику.
Да ли је вама прихватљива критика Хојта Јија да Србија не може да седи "на две столице"?
- Главни стратешки правци политике Србије су пут ка пуноправном чланству у ЕУ, војна неутралност и сарадња у региону. Али наша политика је, што нам нико не брани, најбољи могући односи са Русијом, Кином, САД и свим осталим државама света. И та сарадња се добро види у инфраструктури.
Америчком дипломати сте поклонили монограм у златовезу, а он вама...
- Керамичку кутијицу са грбом САД.
Да ли вам смета кад вас прозивају због скупих ствари?
- Данас је у Србији лакше женама мерити дубину деколтеа и дужину сукње, гледати им у ташне и чарапе него се мало потрудити и чути шта то оне говоре. Али будите уверени, и то ћемо променити.
Која песма из Дачићевог репертоара вам је омиљена, а коју бисте му наручили?
- Дачић је министар спољних послова Србије, који добро ради свој посао и иза себе има резултате. Он разуме да модерна дипломатија понекад подразумева и неконвенционалан приступ. Зато свако ко покушава да своди Дачића на обичног певача показује непознавање посла којим се он бави.
Портал Ембарго објавио је да је ваше министарство поднело кривичну пријаву против Милутина Мркоњића због пропуста у градњи пута Уб-Лајковац. 
Како то коментаришете?
- Анализа Саобраћајног института ЦИП показала је да је на овој деоници, на којој нема саобраћаја јер није повезана с другим деоницама, било великих пропуста током изградње. Сва документација о томе предата је надлежним правосудним органима.
Поново сте у сукобу са патријархом Иринејом, овог пута због његове изјаве о рађању деце.
- Наравно да нисам ни у каквом сукобу са Његовом светошћу патријархом Иринејом. Ниједног тренутка нисам посумњала у добру намеру патријарха и његову бригу о Србији, али мислим да има бољих начина. Србија доста улаже у популациону политику и наша влада је прва која је то питање подигла на највиши ниво јер имамо министарку Славицу Ђукић Дејановић, која је посвећена овом послу. Али ако рађање деце поставимо као патриотски чин, мислим да то неће дати резултат. Зар желимо поделу на добре Српкиње, које ће према нечијој оцени имати довољно деце, и оне друге - лоше Српкиње, које немају довољно деце? Шта је са женама које не могу да имају децу? Али о томе и осталим питањима ускоро ћу разговарати са Његовом светошћу патријархом Иринејом.
Колико је реално да се на пролеће 2018. одржи и референдум о Уставу?
- Следећа година свакако ће бити у знаку разговора о питању Косова. Председник Александар Вучић покренуо је ово најболније питање, свестан чињенице да Србија не може напред без решења питања Косова. То је одлука вредна сваког поштовања, и то је одлика државника. Од нас и нашег унутрашњег јединства зависи да ли ћемо успети. Можемо да решимо питање Косова у дијалогу с Албанцима да наредним генерацијама не бисмо оставили проблем који и Срби и Албанци преносе с колена на колено, а он само бива све већи и већи. А можда и не успемо да решимо ово питање, не би нам било први пут, али онда морамо бити свесни свих последица.
Прочитајте ОВДЕ ко то и због чега тражи хитно разрешење Зоране Михајловић?
Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зорана Михајловић: Нема сукоба у Влади.

Бонус видео

Михајловић о родној равноправности и партнерском насиљу...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА