Најновије

ТАЧКА БЕЗ ПОВРАТКА: Шпанска влада преузела управљање Каталонијом! Следе хапшења?

Влада Шпаније укинула је у суботу ујутро аутономију и преузела управљање Каталонијом, јавио је BBC.

Пуџдемон у Парламенту Каталоније после проглашења (Фото: Јутјуб)

У званичном државном билтену је објављено да је управљање Каталонијом поверено потпредседници шпанске владе Сораји Саенс де Сантамарија.
Претходно су смењени високи полицијски званичници, преноси овај медиј.
Подсетимо, скупштина Каталоније је већином гласова усвојила декларацију о независности и прогласила отцепљење од Шпаније.
Одмах након тога шпански Сенат активирао је члан 155. Устава и одобрио ванредне мере.
Ово је списак мера које је шпанска влада почела да уводи у Каталонији неколико сати након што је каталонски парламент изгласао независност:
- Распуштање каталонског регионалног парламента и сазивање избора у Каталонији за 21. децембар
- Шпанска влада је предложила Уставном суду поништење одлука донесених у петак у каталонском парламенту где је изгласана независност.
- Отпуштање председника каталонске владе Карлеса Пућдемонта, потпредседника и осталих министара каталонске владе
- Одабир шпанских министарстава као органа који ће преузети дужности сваког од каталонских министарстава
- Затварање канцеларије председника и потпредседника каталонске владе
- Укидање Савета за националну транзицију, тела којег је основала каталонска влада 2013. и чији је задатак саветовање у процесу осамостаљења
- Укидање Диплоката, тела задуженог за јавну дипломатију Каталоније у свету
- Укидање каталонских делегација у свету, осим у Бриселу
- Отпуштање делегата каталонске владе у Бриселу и Мадриду
- Отпуштање генералног секретара сектора унутрашњих послова и генералног директора каталонске аутономне полиције
Мере, које нису никада коришћене од кад је пре 39 година уведена демократија у Шпанији, најавио је премијер Мариано Рахој у Мадриду.
Оне произлазе из члана 155. шпанског Устава и централна влада их може применити када нека од 17 аутономних покрајина одбија да примени одредбе Устава донесеног 1978.
Шпански премијер Рахој у наредним данима мора пажљиво да поступа, близу је тачке без повратка и никако не жели крв на улицама Каталоније, пише "Гардијан"  
Како наводе, Рахој има правне могућности да предузме оштре мере након проглашења независности Каталоније, али он мора да пажљиво поступа или ризикује пропаст.
- Оно што следи могло би да подигне или да уништи Рахоја и његову владу, али би исто тако могло да подигне или да уништи Шпанију - пише у анализи “Гардијана“.
Они истичу да ће "тврђе крило" Мадрида сада захтевати брзо решавање каталонске кризе и "уништавање" свих каталонских лидера.
Казне за побуну унутар шпанског устава су оштре, а влада Маријана Рахоја је већ показала да је спремна да то оружје употреби затварајући двојицу каталонских лидера. 
Осим тога, могло би да уследи и још хапшења међу 70 каталонских посланика који су гласали за независност Каталоније, иако им то што је гласање било анонимно пружа заштиту. 
- Да ли ће они поћи тихо уколико дођу по њих? Мало вероватно. А да ли ће се Рахој, сада када их је све сменио, одлучити на тај потез? Има правне могућности за то, али би то политички представљало тачку са које нема повратка - пише "Гардијан". 
Како наводе, више хапшења би значило и више протеста због "политичких затвореника", као и могућности већег отпора на улицама. 
Уколико жели да све брзо буде готово, Рахој би могао да донесе додатне оштре мере, укључујући слање безбедносних снага која би заменила локалну полицију, а уколико дође до немира у Барселони или у другим каталонским градовима могао би да буде наметнут полицијски час када би главне зграде регионалне владе и медија који су за независност били заузети, наводи се у тексту. 
Међутим, истиче се и да ће Рахоја опрезни саветници саветовати на "мање драматичан одговор" - свака претерана реакција Мадрида могла би да потпуно запали ситуацију, повећа међународне критике и оне Каталонце који су политички неодлучени гурне ка идеји независности. 
"Гардијан" истиче и то да су референдум из 2014. године, као и истраживања јавног мњења након тога, показали да је већина Каталонаца против тога да се одмах дође до независности, али да им је у исто време веома стало до њихове аутономије. 
Осим тога, они апелују и да поступке Мадрида пажљиво гледају Баски и да би сваки погрешан потез могао да доведе до немира широм земље. 
- Највећи кошмар Маријана Рахоја је могућност да све пређе у насиље, крв на улицама Барселоне уживо на светским телевизијама би могла све да промени - закључује "Гардијан".
Прочитајте ОВДЕ како ће шпанска опозиција рушити каталонску независност?
Извор: BBC/Хина/Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шпанија у паници, активирали "нуклеарну" опцију!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА