Најновије

Србија је најпожељнија дестинација за кинеске дипломате!

- Сарадња Србије и Кине је на највишем нивоу. За моје колеге дипломате, Београд је једна од најпожељнијих дестинација. Привредна сарадња је рекордна, а препознајући искрено пријатељство, овде зидамо највећи кинески културни центар у Европи. Овако говори Сју Хонг Мики, саветник за културу Амбасаде Кине у Београду, указујући да је Србија - хит у тој земљи.

Полагање камена темељца за кинески културни центар у Београду (Фото: Јутјуб)

Дипломата, који је од 1987. године присутан на Балкану, један је од најбољих познавалаца прилика у Србији из ове древне земље са Далеког истока, а фаворит је за то да буде први директор кинеског културног центра.
- Не могу да потврдим да ли ћу бити директор, јер у мојој земљи влада велико интересовање за Србију. Многе колеге из Пекинга се интересују. Искрено, ја бих волео да останем овде - прича нам Сју Хонг.
Шта грађани Србије могу да очекују од овог културног центра?
- Спремамо веома богате програме за ученике, студенте, грађане и туристе. Услови ће бити одлични. Ангажоваћемо и наше и српске уметнике. Биће конкретне сарадње са другим градовима у Србији. Капацитети су велики. Спремамо течајеве из кинеског језика, кулинарства, традиционалног сликања, фолклора... У Србији су популарни кунг-фу и тај-чи. Имаћемо галерију за фотографе.

Када ће бити свечано отварање центра и шта ће се у здању, које ће бити на месту некадашње амбасаде Кине, налазити?
- Објекат ће се простирати на 6.000 квадрата, а биће отворен крајем следеће године. Модерно здање имаће осам спратова изнад земље и два испод. Према мени доступним грађевинским плановима, предвиђени су театар сала, биоскопска дворана, библиотека, читаоница, неколико учионица, изложбене галерије, као и кутак за туристе.
Наше дипломате су Сју Хонга заволеле већ првих дана далеке 1987. Од милоште су му дале и надимак. 
- Надимак сам добио на једној изложби коју сам организовао, а која је одржана у новосадском "Спенсу". У почетку су ме звали Микица, а онда само кратко Мики - присећа се Сју Хонг.
Дуго сте у Србији, са киме све сарађујете?
- Организујемо програме на студентском и средњошколском нивоу. Конкретно, одлично сарађујемо са Београдским универзитетом. Сваке године одаберемо једну средњу школу, у којој организујемо пригодне културне програме. Ових дана баш се договарамо са сликаром Томом Петровићем. Морам споменути да имамо одличну сарадњу са Завичајним музејом из Руме, културним центрима и институцијама из Крагујевца, Пожаревца, Смедерева, Зрењанина и Новог Сада. Треба поменути да су деценијама Велимир Бата Живојиновић и Љубиша Самарџић били најбољи амбасадори ваше културе у Кини. Нажалост, они више нису са нама, али су остали у нашим срцима. Филмови "Валтер брани Сарајево" и "Мост" су култни.
Српски и кинески редитељи имали су састанак пре две године, има ли ту простора за сарадњу?
- Тренутно наша филмска група снима један документарни филм о Србији "Где Сава тече", путопис наше књижевнице Дањан Чен. Верујем да ће Београд бити интересантан кинеским редитељима, јер је по архитектури прави европски град. Истина, пре две године долазила је званична кинеска делегација, са директором Управе за филм при државној администрацији за штампу и издаваштво, радио, телевизују и филм. Постоје први контакти, и верујем да ће са културним центром та сарадња да се убрза.

Као код куће

Као дипломата, Сју Хонг је три пута службовао у Београду. Први пут од 1987. до 1991, па од 1995. до 1997. године. Трећи мандат је започео 2011. године. Српски говори готово као матерњи.
- Срби су диван, топао народ. Овде се осећам као код куће. Сви су веома љубазни. Народ који зна да се обрадује, угости и који држављане Кине види као искрене пријатеље - не крије импресије Сју Хонг.
Прочитајте ОВДЕ шта је норвешки амбасадор поручио Србији?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Србија и Кина: Путевима пријатељства 1

Бонус видео

Кинези хришћани у Србији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА