Најновије

АМЕРИЧКИ ПОЛИТИКОЛОГ ТВРДИ: Срђа Поповић руши Орбана!

Некадашњи вођа "Отпора" Срђа Поповић пребачен је у Мађарску да руши Виктора Орбана пред изборе заказане за 2018. годину, пише у најновијој колумни Ф. Вилијам Ендгал, политиколог са Универзитета Принстон. Његову колумну, у којој се овај аутор дотакао и улоге Поповића у рушењу Слободана Милошевића, преносимо у целости.

Срђа Поповић (Фото: Јутјуб)

Пише Ф. Вилијам Ендгал
Многи читаоци вероватно нису чули за истакнутог српског политичког оперативца Срђу Поповића. Он и његова организација CANVAS одиграли су кључну улогу у већини обојених револуција ЦИА након свргавања српског председника Слободана Милошевића 2000. године (према последњем прорачуну, најмање у 50). Сада се усмерио на Мађарску и мађарског народног и пркосног премијера Виктора Орбана.
Професионални смењивач режима Срђа Поповић 8. септембра је стигао у Будимпешту и придружио се антиорбановским опозиционим групама испред мађарског парламента. Јасно је да Поповић није у граду да промовише своју књигу о ненасилним сменама режима, већ да помогне антиорбановским партијама пред мађарске изборе заказане за пролеће 2018. Многи Мађари у Поповићевом појављивању у Будимпешти виде дугу руку рођеног Мађара и финансијера свргавања режима Џорџа Сороша.

Ко је финансијер?!

Због вештачке ауре "модерног доброчинитеља", која прати личност Срђе Поповића, било би корисно детаљно размотрити ко финансира његову импресивну каријеру од тренутка кад је у Београду 1998. основао малу студентску опозициону НВО под називом "Отпор" са сада чувеним логом стегнуте песнице. Каријера Срђе Поповића од 2000. до данас указује да се ради о изузетно нечасном манипулатору у служби страних обавештајних агенција и влада упркос његовом жестоком инсистирању да то није тачно.
Поповић је први пут привукао међународну пажњу као оснивач београдске организације политичких активиста "Отпор". Октобра 1998. Поповић је основао "Отпор" као студентску протестну групу са Београдског универзитета, која се бавила проблемима студената. То се убрзо променило. Он и други оснивачи "Отпора" су, подучени методама америчког специјалисте за смене режима Џина Шарпа, оснивача Института Алберт Ајнштајн у Кембриџу (Масачусетс), и других специјалиста Стејт департмента за меке пучеве, попут амбасадора у Београду Ричарда Мајлса (од 1996. до 1999. амерички "шеф мисије") и других америчких обавештајних оперативаца, укључујући специјалисте за изборне процесе и стручњаке за креирање имиџа и односе са јавношћу.
Управљајући "Отпоровом" операцијом свргавања Милошевића, амерички амбасадор у Србији Ричард Мајлс био је стручњак за смене режима далеко више него за класичну дипломатију. Пре него што је дошао у Београд, организовао је пуч ЦИА у Азербејџану 1993. године, који је довео Алијева на власт, а након Београда је организовао пуч ЦИА у Грузији, уз помоћ којег је власт преузео амерички кадар Михаил Сакашвили.

ЦИА и Сорош

Преко Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), широко познате по томе што представља фасаду ЦИА, каналисани су милиони долара за "Отпор" кроз комерцијалне споразуме и невладине организације које финансира америчка влада: Национална задужбина за демократију (НЕД), Национални демократски институт, Међународни републикански институт... Институт Отворено друштво Џорџа Сороша је такође доливао новац Поповићевом "Отпору" са циљем свргавања Милошевића. Још увек нисам наишао на смену режима или обојену револуцију ЦИА и Стејт депaртмента у којој фондације за "изградњу демократије“ Џорџа Сороша нису биле у некој врсти хармоније са агендом Стејт департмента и ЦИА. Можда је то само случајност.
Национална задужбина за демократију, са свим својим подружницама, била је пројекат Регановог шефа ЦИА Била Кејсија, основан у раним 80-тим са циљем да иза вела "приватне“ демократске НВО (односно НЕД) сакрије операције ЦИА за смене режима широм света. Ален Вајнстин, суоснивач НЕД, то је признао у Вашингтон посту:
- Много тога што данас радимо је пре 25 година тајно радила ЦИА.
Према Мајлу Добсу, који је био спољни истраживачки новинар Вашингтон поста током Милошевићевог свргавања, Међународни републикански институт (ИРИ) је Поповићу и двадесетак других лидера "Отпора" платио да учествују на тренажном семинару о ненасилном отпору у хотелу Хилтон у Будимпешти октобра 1999. године. Тамо су Поповић и други изабрани српски студенти обучавани нпр. како да организују штрајк или како да комуницирају симболима, као што је стегнута песница, која је била њихов лого. Научили су како превладати страх и како подривати ауторитет диктаторског режима.

Обука у Будимпешти

Главни предавач на тајном састанку у хотелу Хилтон био је стручни сарадник Џина Шарпа пензионисани пуковник Роберт Хелви, бивши аналитичар Војно обавештајне агенције (ДИА), који је обучавао активисте "Отпора" и потом их искористио за дистрибуцију 70.000 копија приручника за ненасилни отпор преведених на српски језик. Хелви је сарађивао са Џином Шарпом, оснивачом контроверзног Института Алберт Ајнштајн, који америчку владу подучава како да иза маске ненасилности сакрије своје државне ударе. Шарпа је Хелви описао као "Клаузевица ненасилног покрета", реферишући на чувеног пруског војног стратега.
Поповић и његова НВО Отпор су примили целих 41 милион долара од америчке владе за кампању "изградње демократије" у Србији. Добс описује америчку умешаност:
"Иза привидне спонтаности уличног устанка који је приморао Милошевића да поштује резултате жестоко оспораваних председничких избора од 24. септембра, била је пажљиво проучена стратегија коју су осмислили српски демократски активисти, уз активну подршку западних саветника и анкетара... Консултанти финансирани од стране САД одиграли су кључну закулисну улогу у буквално сваком аспекту контраделовања: анкетирање, тренирање хиљада опозиционих активиста и помагање да се организује паралелно бројање гласова, које је било од кључне важности. Амерички порески обвезници платили су 5.000 спрејева са бојом које су студентски активисти користили за писање графита против Милошевића на зидовима широм Србије".

Орбан тврд орах

Укратко, Поповић је своју каријеру револуционара почео као специјалиста за смену режима у операцији коју су финансирали ЦИА, Стејт департмент и америчке владине НВО, укључујући злогласни НЕД и Институт отворено друштво Џорџа Сороша.
Изузетног господина Поповића његова прљава каријера доводи до Мађарске, где се на мети његовог јединственог бренда Стејт департментове лажне демократије нашао не диктатор, него веома популарни истински демократа који својим бирачима нуди могућност избора. То ни најмање неће бити лако као рушење Милошевића и поред тога што има помоћ студентских активиста који се обучавају у Сорошевом Централноевропском универзитету у Будимпешти.
Прочитајте ОВДЕ какву је то шамарчину Орбан ударио Бриселу?
ИЗВОР: New Eastern Outlook/standard.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Поповић је пре две године на ТВ Пинк рекламирао књигу у којој описује своја револуционарна искуства.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА