Најновије

ПЛЕНКОВИЋ: Председавамо ЕУ 2020. године и тад планирамо и да...

Председник Владе Хрватске Андреј Пленковић говорећи на почетку конференције "Стратегија увођења еура у Хрватској", коју заједнички организују Влада и Хрватска народна банка (ХНБ) истакао је да његова Влада има искуства с процесом приступањем Европској унији и да је "осећај идентификације и власништва овог процеса дубоко укорењен у кључним људима који су сада налазе на одговорним дужностима у Влади, па и на челу ХНБ-а".

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Пленковић је истакао да је владин план да Хрватска први корак ка увођењу еура, улазак у курсни механизам, односно такозвани ЕРМ ИИ, оствари 2020. године, када и председава Европском унијом.
"Хрватска као најрецентнија чланица ЕУ има два политички кључна циља – постати део Шенгенског простора, односно да будемо спремни за политичку одлуку о томе током 2019. године, а други је циљ приступање еурозони", казао је Пленковић.

Лицитирање датумима

"Не желим данас лицитирати с датумом када бисмо то хтели. Оно што мислим да је реално и на чему ћемо радити је да година 2020., као година председавања Хрватске Већем ЕУ, буде година у којој ће Хрватска према нашем плану, намерама и интенцијама бити део онога што се назива ЕРМ ИИ“, нагласио је премијер Пленковић.
Додао је и да овом конференцијом започиње широка јавна расправа о увођењу еура која ће послужити да у том процесу земља иде обазриво, одлучно, отворено и транспарентно те да се уклоне сви страхови и недоумице о тој теми.
"Испуњавајући Национални програм реформи, преузимајући нову правну стечевину, боље апсорбирајући ЕУ средства, учинићемо напоре да Хрватска постане, рекао бих, у једном двомандатном раздобљу Владе и Сабора и чланица еурозоне", истакао је Пленковић, додајући да Хрватска већ готово и испуњава критеријуме за то.
Подсетио је и да је Хрватска у свом уговору о приступању већ рекла, што се тиче воље грађана, "да" и еурозони, а да у њој још нису јер нису испунили све критеријуме, а не јер политички то земља треба да одлучи.
Прочитајте ОВДЕ колико ће Црна Гора платити чланство у НАТО, годишње чланарине, а Алијанса им преузима ваздушни простор?
Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пленковић: Не утичем на рад полиције и судова у случају Агрокор, а ево шта мислим и о изручењу Тодорића из Британије. Не бојим се правбог хаоса који би могао да уследи...

Бонус видео

Овако се Пленковић свађа у Сабору.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА