Најновије

ИАКО СУ ОЧЕКИВАЛИ: Ватикан поручио Хрватској да причека за канонизацију Степинца

Државни секретар Свете столице Пјетро Паролин, којег је папа именовао за свог заменика, поручио је да ће канонизација Алојзија Степинца, коју Хрватска ишчекује, а Србија јој се противи, причекати "божје време".

Степинац и папа (Фото: Синхуа/Правда)

"Божје време је савршено, стога причекајмо божје време", одговорио је Паролин на директно питање новинара о канонизацији кардинала Алојзија Степинца.
Паролин, који је јуче допутовао у дводневну званичну посету Хрватској као изасланик папе Фрање, изјавио је и да зна да су неки повезивали његов долазак са могућношћу канонизације Степинца.
Објаснио је да је он дошао у Хрватску на позив кардинала Бозанића и хрватског католичког универзитета који слави своју годишњицу и притом је благословио нову велику универзитетску аулу.
Рекао је да осећа "велику љубав хрватског народа према пастиру Степинцу који је био бранитељ истине, што је посведочио својим делима и за то је положио живот". "Као блажени, Степинац је већ пријатељ Божји и може се посматрати као узор", навео је Паролин.
Паролин је рекао да је мешовита православно-католичка комисија хрватске и српске цркве издала једно усаглашено саопштење у вези са канонизацијом Степинца, тај процес и заједничка комисија помогли су, како је оценио, око заједничког разумевања, а канонизација је унутрашње питање Католичке цркве.
Главни сарадник папе Фрање присуствовао је још неким догађајима који нису били верски, а којима је присуствовао и цео државни врх Хрватске, с тим што је премијер Андреј Пленковић, како су приметили хрватски медији, стигао са закашњењеми по одласку председнице Колинде Грабар Китаровић.
Грабар Китаровићева је такође говорила о Степинцу рекавши да је "Степинац не само за католике, него за све људе добре воље истински сведок и трајни знак одбране истине, људских слобода и противљења свих идеологија које понижавају достојанство човека и народа", пренео је ријечки Нови лист.
Прочитајте ОВДЕ шта је премијер Андреј Пленковић изјавио да ће Хрватска прво да уради 2020. године када буду председавали ЕУ?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац РТС, Степинац - светац или злочинац?

Бонус видео

Шешељ о Степинцу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА