Најновије

ЗВЕР ИЗ ДУБИНЕ: На нову руску нуклеарну подморницу НАТО нема одговор (ВИДЕО)

Руска нуклеарна подморница „Кнез Владимир“ придружиће се руској флоти у новембру. О тој најмоћнијој подморници на свету у емисији „На нишану Мирослав Лазaнског“ говорили су Милан Комар, некадашњи главни технички официр подморничке флотиле Југославије, и Милисав Мијовић, некадашњи командант подморнице „Сава“ П-831.

Нуклеарна подморница "Владимир Мономах" (Фото: РИА)

Бивша Југославија била је међу 11 земаља у свету које су производиле сопствене подморнице. Данас, ниједна од држава које су настале распадом Југославије нема капацитете за производњу подморница.
О својим искуствима у подморничкој флотили у емисији „На нишану Мирослава Лазанског“ говорили су пуковник Милан Комар, главни технички официр подморничке флотиле Југославије, и капетан бојног брода Милисав Мијовић, некадашњи командант подморнице „Сава“ П-831, која је била најмодернија југословенска подморница.
Некадашњи југословенски подморничари су у сталном контакту и међусобно се друже, кажу они. На простору бивше државе постоје четири удружења подморничара, а српском удружењу припала је част да организује Светски конгрес подморничара 2019.
Док САД стагнирају у унапређивању и производњи подморница, Русија развија своју подморничку флотилу. Стратешка руска нуклеарна подморница „Кнез Владимир“, пројекта Бореј 955А, придружиће се руској флоти у новембру и биће најмоћнија подморница у свету.
Ова подморница сасвим сигурно је моћнија од америчких нуклеарних подморница класе „Охајо“, каже Комар. Мада неки у свету, како Комар каже, наводе воду на америчку воденицу, ако се упореде табеле бродоградње, карактеристике дубине и, нарочито смањења буке, Бореј је у апсолутној предности.
„Кнез Владимир“ је четврта руска подморница ове класе; прва је била „Јуриј Долгоруки“, друга „Александар Невски“, трећа „Владимир Мономах“. Све подморнице носе имена владара Кијевске Русије, а „Кнез Владимир“ припада класи Бореј 955А, што значи да је побољшана верзија својих претходника.
Кремљ је најавио да ће до 2020. подморничка нуклеарна компонента руске морнарице бројати осам оваквих подморница. Тада ће руске подморнице бити у могућности да пробију амерички ракетни штит, каже Комар.
Међутим, Мијовић каже да није битно колико је подморница близу обали, већ да је важан домет ракета које носи, а домет ракета којима је наоружан „Кнез Владимир“ је 9.500 километара. Важно је и да подморница остане непримећена.
„На великом океану може да остане непримећена. Наука и техника се развијају тако да савремене морнарице прате тај развој и складу с њим развијају своје оружје. Ако је подморница оружје, онда га развијају тамо где ће бити најефикасније“, каже Мијовић.
Са овом подморницом започела је нова ера у развоју подморница, сматрају гости Мирослава Лазанског. Комар наводи имена следећих подморница класе „Бореј“.
„Иза ’Кнеза Владимира‘, који је поринут 2012, очекује се ’Кнез Олег‘, па ’Генерал Суворов‘. Седма би била ’Император Александар II‘ и осма ’Кнез Пожарски‘“, каже Комар.
И Америка ће базирати модернизацију нуклеарног арсенала на подморничким системима, каже Комар.
„Све остало је видљиво, али када подморница зарони са арсеналом оружја, то је највећа загонетка. Нека неко каже да сутра даје сто милијарди, он за десет година не може имати нову подморницу. За десет година, ’Бореј‘ је већ израстао, а иза ’Бореја‘ ће ићи нека нова. Американци су некада лансирали ’Лос Анђелес‘ класу у две године. Али сада је већ јак заостатак. Руси сада држе добар темпо у предности“, каже Комар. Руски "С-400" велики проблем за Америку и НАТО. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извотр: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Војска Русије-руске подморнице
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА