Најновије

НАЈСМРТОНОСНИЈЕ ЈЕДИНИЦЕ НА СВЕТУ: Ово су специјални одреди од којих се леди крв у жилама (ВИДЕО)

Тешко је рангирати специјалне снаге у односу на сличне друге јер постоје неке јединцие које се издижу изнад других по рекордима и страху који уливају у кости својих противника. Војници пролазе ригорозне тренинге креиране како би остали само они који су способни да удовоље њиховим захтевним стандардима.

Руска "Алфа група" (Фото: Јутјуб)

Најсмртоноснијих девет јединица на свету, према Бизнис инсајдеру су следеће:
9. Посебна јединица у Пакистану познатија је у домовини као „Црне роде“ због маске за главу коју носе командоси. Обука укључује марш од око 58 километара који треба преходати за 12 сати и под пуном опремом, и за 50 минута истрчати још 8 километара. Године 2009. „Црне роде“ упале су у пословну зграду и спасле 39 талаца које су држали талибански милитанти након напада на седиште војске.
8. Шпанска "The Unidad de Operaciones Especiales" (Удружење за специјалне операције) или Морнаричка специјална ратна јединица позната је од 2009. године и дуго је била једна од европских најцењених специјалних снага. Изворно су је основали волонтери "Амфибијске пењачке јединице" 1952. године и од тада прате пример Британских посебних ваздушних снага како би постали елитна борбена сила. Тешко је додуше постати припадником „зелених беретки“ јер у просеку између 70 и 80 одсто кандидата не задовољава услове.
7. Руска "Алфа група" једна је од најпознатнијих специјалних јединица на свету. Ову елитну антитерористичку јединицу основао је КГБ 1974. године. Она је и даље под савременом верзијом КГБ-а - ФСБ-ом.
6. Од свих противтерористичких снага на свету, ретко која се може такмичити са француском Националном интервентном жандармеријом. То је група од 200 снажних и обучених људи који знају како да реагују у талачким ситуацијама. Тврде да су ослободили више од 600 људи од 1973. године, откада су основани. Према француском закону, није допуштено објављивати фотографије са њиховим лицима. Једна од најнеобичнијих епизода у ГИГН-овој историји била је заузимање Велике џамије у Меки 1979. године. Због забране уласка немуслиманског становништва у свети град, екипа од три ГИГН командоса на кратко се преобратила у ислам како би помогли саудијским војним снагама да поврате своју џамију.
5. Израелски "Сајерет Маткал" још је једна од најелитнија јединица. Њихова примарна сврха је прикупљање тајних података и често делују дубоко иза непријатељих линија. За време селекције кандидати морају да издрже тешке тренинге током којих су под сталним надзором лекара и психолога. Само најснажнијији остају. Израелски возач таксија Елајах Гурел отет је 2003. године након што је превезао четворицу Палестинаца у Јерусалим у свом таксију. Сајерет Маткал јединица га је одмах лоцирала и спасла из десет метара дубоке јаме у напуштеној фабрици у предграђу Рамалаха.
4. Британски пандан америчким "Морнаричким фокама" је "Спешл боат сервис". Процес селекције укључује напоран тест издржљивости, тренинг у кишним шумама Белизеа као и тренинг борбеног преживљавања који укључује интензивно испитивање кандидата. А кандидати добију само два покушаја да им се придруже.
3. Америчке "Морнаричке фоке" имају тест у ком треба да урадите 42 склека за два минута, 50 трбушњака у, такође два минута, требате за 11 минута да претрчите 2,5 километра и све то пре него што уопште почне обука.
2. Амерички "Делта форс" још је елитнија јединица од "фока". Антитерористичка група основана средином 1970-их врло је тајновита и процес селекције је врло озбиљан. Бивши "Делта" оператер Пол Хаувс рекао је да само 12 или 14 кандидата буде квалификовано, од 240 мушкараца које је он тестирао.
1. Британски пешадијски САС су колеге СБС-у, а постоје још од 1941. године. Ова јединица често се сматра „оригиналним“ специјалним снагама која је инспирисала сличне јединице широм света. Њихова ознака носи познату фразу „Ко се усуди - побеђује“. На питање о томе од колике је важности био САС у борбама које су уследиле након Ирачког рата, амерички генерал Стенли Мекристал одговорио је: "Били су неопходни. То се није могло учинити без њих“.
Руска авијација ликвидирала командни штаб Нусра фронта, вођа тешко рањен, 12 команданата убијено. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА