Најновије

Пентагон преко аеродрома на Крку превози оружје за Блиски исток?!

Министар одбране, Дамир Крстичевић, коментирисао је наводе Balkan Insighta, који тврди да је аеродром Ријека на Крку постала логистичка база за велике теретне авионе који су носили муницију и неидентификоване војне залихе за пентагонске војне ратове на Блиском истоку.

Аеродром на Крку (Фото: Јутјуб)

"Па није то баш тако, оно што је врло битно, ми као Хрватска сарађујемо с нашим пријатељима и савезницима. Ви знате и да сам пре пар месеци био у Пентагону, да смо разговарали с министром Матисом, ви знате шта је министар Матис рекао и о Олуји, да је то врхунска операција коју је извела војска која је одлично припремљена, обучена, која је имала одличне политичке смернице. Ви знате да је САД наш кључни партнер, савезник, да смо јако пуно помогли у целом процесу уласка у НАТО, уласка у ЕУ, и данас видите, ту је и министрка обране Немачке, био је пре неки дан министар одбране Пољске, односно Израела, Шведске и сарађујемо, сарађујемо с партнерима. Јасно је у оквиру сарадње, партнерства, пријатељства, као и остале државе у оквиру партнерства користи се хрватска инфраструктура, али та инфраструктура која се користи, користи се под свим међународним споразумима, програмима и то је нешто што партнер, савезник и пријатељ ради", рекао је Крстичевић упитан за коментар горе наведених информација.
Поменути портал објавио је причу у којој тврде да на аеродром Ријека на отоку Крку од априла слећу теретни авиони који наводно преносе муницију на ратишта Блиског истока. Портал је у последњих шест месеци, тврде, набројао четрнаест теретних летова, за које мисле да превозе оружје. Десет је летова од априла било на релацији аеродром - америчка база Ал Удеид у Катару.
Члан БИРН-а, Лоренс Марзоук гостовао је у Н1 студију уживо и потврдио да су открили да је аеродром на Крку постао важно средиште превоза оружја.
"Дознали смо да је Хрватска постала важно средиште за превоз оружја и муниције за Пентагон на Блиски исток. До недавно је једно од главних средишта била Немачка, али је дошло до проблема због транспорта оружја, посебно у Сирију. То је било 2016. и од тада је Пентагон морао наћи нове изворе за превоз оружја. Пронашли смо више доказа који показују да је Крк постао средиште за превоз терета. Дошло је и до цурења докумената из азербајџанске фирме Silk Way", рекао је Марзоук.
Упитан за коментар ових навода, премијер Андреј Пленковић рекао је да није прочитао чланак. Ништа о наведеном не знају нити бивши министар унутарњих послова Влахо Орепић, као ни бивши министар спољашњих и европских послова Миро Ковач, које смо такође упитали за коментар.
'То се све догађа у тренутку када је РХ расписала и јавни конкурс за набавку борбених авиона те се намеће питање је ли кориштење аеродрома Ријека део пакета набавке борбених авиона, односно зна ли се већ ко је победио?', питају се, пак, у реакцији која је стигла из Центра за мировне студије (ЦМС).
Прочитајте ОВДЕ колико ће нас коштати Мигови а немамо још ни једну целу ескадрилу?
Извор: Н1 Хрватска

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Аеродром на Крку.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА