Најновије

ВУЧИЋ: Циљ је да будемо регион мира и стабилности (ВИДЕО)

У Варни је одржан је јуче састанак "један плус три". Председник Србије и премијери Грчке, Румуније и Бугарске разговарали су о унапређењу сарадње у области инфраструктуре и енергетике, као кључних за привлачење инвестиција и економски развој региона. То ће бити и један од приоритета бугарског председавања Европској унији, у првој половини 2018. године, а бугарски домаћини кажу да ће то, заправо, бити председавање Балкана. "Циљ је да регион буде регион мира и стабилности, а не проблема за Унију", поручено је из Варне.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Бугарско-грчки пројекат "Од мора до мора" да железничка пруга повеже по три главне луке две земље добиће два нова крака – ка Србији и Румунији. О томе су се договорили премијери Бугарске, Грчке и Румуније и српски председник. Тиме ће регион привући нове инвестиције и са истока и са запада и економски напредовати.
"Желимо да будемо мотор напретка, Србија је веома важна и због Црноморске стратегије, зато немојте бити изненађени присуством председника Вучића", каже премијер Бугарске Бојко Борисов.
На Балкану нема великих, сви смо једнаки, не треба у Европи да будемо препознатљиви као место убистава, већ као место просперитета. Желимо да помогнемо Унији да не размишља о нама, да не будемо проблем, рекао је Борисов.
Председник Србије Александар Вучић рекао је да је за Србију важна интерконекцијска веза са Бугарском и да је ту највећи део припрема извршен, као и да очекује реализацију у што скоријем року.
"Истовремено, разговарали смо о политици. Србија се налази на европском путу и ја сам захвалан и Бугарској, и Румунији, и Грчкој на великој подршци коју нам пружају на том европском путу. Једини сам овде који представља земљу која није чланица ЕУ. Мислим да заједно можемо много тога да урадимо боље за наше грађане, за животни стандард да ЕУ буде растерећенија и да има мање проблема него што има данас", рекао је Вучић.
Идеја о инфраструктурном повезивању земаља источног Балкана родила се почетком јула у Солуну, на тројном састанку Ципраса, Борисова и Вучића. Средства очекују из европског фонда за стратешке инвестиције.
С друге стране, после уласка Кине у луку Пиреј, та траса биће и интересантна и за најмногољуднију земљу света за улазак на европско тржиште.
Премијер Грчке Алексис Ципрас рекао је да ЕУ треба да одигра улогу која јој припада како би се сачувале демократске вредности.
"Најпре морамо да решимо унутрашње проблеме. Постоји нова визија о Балкану, зато ћемо ускоро сарађивати у области енергетике, транспортних веза, управљања кризама и безбедности", рекао је Ципрас.
"Покренули смо сарадњу са Србијом, ми смо део Западног Балкана који може да буде улаз ка Европи, или излаз, имамо стратешки и економски интерес, али су нам важни и добросуседски односи. Битно је да све четири државе делују као један партнер у односима са осталим деловима Уније", рекао је Михај Тудосе, председник Владе Румуније.
До напретка региона и преко решавања отворених питања. Председник Србије са премијерима региона разговарао је и о односу Брисела према питању Косова, а после референдума у Каталонији. 
"Ја сам захвалан својим пријатељима, они, природно, о томе не могу да говоре. Захвалан сам што су мене данас саслушали када сам говорио о једном тешком проблему који мучи грађане Србије, а то јесте био референдум у Каталонији и другачији однос Европске комисије према Србији и према Шпанији", рекао је Вучић.
Ми подржавамо интегритет Шпаније, то је нама изразито пријатељска земља, истиче Вучић.
"Шпанија није признала независност Косова, али интересантно је да је ЕК различито реаговала и да је то било уперено против мог народа и државе. Дакле, да је Косово добило независност чак и ако нису одржали никакав референдум, а да Каталонија, која је макар испунила некакву форму, ништа слично не може да добије, па се ми Срби понекад питамо зашто смо морали да будемо жртва двоструких аршина и двоструких принципа", рекао је Вучић.         
Следећи сусрет званичника Грчке, Бугарске, Румуније и Србије договорен је за децембар, а домаћин ће бити председник Србије.

Вучић: На притиске се нећу обазирати

Председник Србије Александар Вучић рекао је да, после ставова ЕУ о Каталонији и Косову, од ЕУ не очекује ништа, а да се на притиске неће обазирати.
"Очекујем да наставе да врше притисак да не шаљем писмо (званични допис Србије због става ЕУ да је каталонски референдум нелегалан јер је Шпанија чланица ЕУ), да наставе притисак да не тражим одговор на писмо, а онда да врше притисак за не знам ни ја шта, то очекујем", рекао је Вучић новинарима после састанка у Варни.
У овом тренутку, према његовим речима, тешко је причати о поглављу 12 или 14 или владавини права, када је управо ЕУ право бацила под ноге. "О ком поглављу или владавини права да причам – данас када је показано да је право стављено под ноге", рекао је Вучић.
Кад се са тим суочите и будете жртва такве политике, која није заснована на принципима, поставља се питање шта да радите, рекао је Вучић.
Праву истину о МиГ-овима који су стигли у Србију прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Грчка је искрени пријатељ Србије
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА