Најновије

ЕРДОГАНОВ ШАМАР ВАШИНГТОНУ: Турци ухапсили радника америчког конзулата због шпијунаже!

Хапшење локалног упосленика Генераллног конзулата Сједињених Држава у Истанбулу под оптужбом за шпијунажу довело је до новог затезања у већ пренатегнутим односима Анкаре и Вашингтона.

Ердоган-Трамп (Фото: Синхуа, Правда)

Турчин Метин Топуз ухапшен је у среду у Истанбулу под оптужбом за "политичку и војну шпијунажу" и "покушај ремећења уставног поретка", пренела је агенција Анадолу. Сједињене Државе реаговале су великом брзином, изразивши незадовољство хапшењем Топуза, за ког су утврђене везе са покретом Фетулаха Гулена, кога турске власти терете за покушај војног удара у јулу 2016. Вашингтон је критиковао и третирање свог упосленика приликом хапшења, као и саме оптужбе, које Американци нативају "потпуно неоснованим".
"Власти САД-а су дубоко узнемирене хапшењем локалног упосленика Генералног конзулата у Истанбулу 4. октобра и његовој пресуди која је већ донесена у медијима, уместо у суду", саопштено је данас из америчке амбасаде у Турској. Они наводе да ће захтевати од турских власти да се према свим америчким грађанима, као и запосленицима Владе Сједињених Држава, поступа у складу са међународним правилима.  Американци наглашавају да "неосноване и анонимне оптужбе" против њихових упосленика подривају дуготрајно партнерство две државе. Да је ауторитет Вашингтона жестоко пољуљан говори и чињеница да је након Турске и Саудијска Арабија затражила руски зенитни ракетни систем С-400. Више о томе прочитајте ОВДЕ.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ердоганово обезбеђење шамара америчке грађане у сред Вашингтона:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА