Најновије

ВУЧИЋ: Ускоро ћемо имати 10 операбилних мигова 29!

Председник Александар Вучић рекао је да Србија наставља да јача своју армију и да ће ускоро имати операбилних десет "мигова 29", што је, у поређењу са регионом, убедљиво најзначајнији број. Вучић је за суботу најавио телефонски разговор са Владимиром Путином. Мера српско-хрватске сарадње не може бити степен понижења грађана Србије и српског народа, рекао је Вучић поводом одлагања сусрета с хрватском председницом.

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

Србија ће ускоро имати операбилних десет "мигова 29", што је, у поређењу са регионом, убедљиво најзначајнији број и на томе се неће стати, јер је жеља да се грађани осећају сигурно, најавио је Александар Вучић. Додао је да ће у суботу имати важан телефонски разговор са председником Руске Федерације Владимиром Путином. "Захвалићу се на помоћи, јер смо то добили под најповољнијим могућим условима, а ми ћемо наставити да јачамо своју армију", рекао је председник Србије. "Ми никакве сукобе нећемо и не желимо, али хоћемо да будемо сигурни да смо у стању да заштитимо, сачувамо и одбранимо нашу земљу", рекао је Вучић, након отварања фабрике у Руми. Стање у војсци, сматра председник, неупоредиво је боље него што је било раније, а подсетио је да, када је он постао министар одбране, да тада није био ниједан "миг 29". "Имали смо један плус један 'миг 21', као и два 'мига 29' ван ресурса. Немојте да заборавите да сам више пута рекао да сам био изложен подсмесима и нападима како никада неће стићи ти 'мигови', видели сте да их нисам чак чекао на аеродрому, зато што се подразумева да, када народу и грађанима кажем да сам се договорио са председником Путином, то значи да ће то бити урађено", рекао је председник. Војници ће бити задовољнији, истиче Вучић и каже да ће имати "значајно, веома значајно повећање плата". "Да ли је то довољно – није, али и следеће године, када дође кумулативно, када рачунате, биће значајно више. Они немају мање у односу на оно што су имали пре смањења, сада ће имати значајно више, тако да верујем да је војска данас много јача, а ви ћете имати прилику 20. октобра да видите како треба да изгледа када је опремљено 1.500 војника наше специјалне бригаде, али видећемо да ли ће бити још неких", рекао је Вучић.

"Желим што боље односе између Србије и Хрватске"

Мера српско-хрватске сарадње не може бити степен понижења грађана Србије и српског народа, рекао је Вучић поводом одлагања сусрета с хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић. Вучић је истакао да су два председничка кабинета у контакту и да решавају тај проблем. "Желим да гледам у будућност и да радим на томе да се направе што бољи односи између две земље", истакао је српски председник у разговору с новинарима у Руми. "Мера наше сарадње, међутим, никако не сме да буде мера понижења грађана Србије и српског народа", рекао је Вучић. Приметио је да би му, ако би коментарисао изјаве хрватских политичара, попут Пленковића и Јандроковића, требало два дана да о томе говори. "Верујем у већу озбиљност и посвећеност у нашим односима", поручио је Вучић.

"Споменик Тепићу проблем, а није терористи Барешићу"

Председник Вучић је, коментаришући изјаве из Хрватске због подизања споменика мајору ЈНА Милану Тепићу, рекао да проблем представља обележје човеку који је дао свој живот за заклетву војсци, држави и застави, а није проблем правоснажном одлуком осуђени терориста Миро Барешић. Вучић је рекао да су Тепић и војник Стојадин Мирковић дали заклетву југословенској војсци, застави, а не хрватском МУП-у, који је тражио да се предају. "Јесу ли то чињенице или нису, да ли сам нешто слагао или рекао истину? Што се сви плаше, тресу од страха да изговоре истину?", упитао је Вучић и додао: "Човек који је положио живот за заклетву и заставу је проблем, а није проблем правоснажном пресудом осуђени терориста какав је Барешић и то не од стране српског него шведског суда. А колико улица Миле Будака имате – нећу даље." Новинаре је интересовало и да ли ће Србија неком декларацијом или другим актом одговорити на закон о бранитељима који је у процедури у Сабору, на шта је председник Републике рекао да нећемо да доносимо никакве законе и акте зато што бисмо "некоме терали контру". Понашаћемо се у складу са интересима Србије и штитићемо их на најбољи начин, поручио је Вучић. Упитан је и како гледа на појављивање Веселина Шљиванчанина непосредно пред свечаност отварања нове фабрике у Руми, на шта је шеф државе рекао да га је видео испред капије. "Слободан је човек, издржао је своју казну. Шта бисте, да га ухапсите, убијете – јел' вам се обраћао нешто, мешао у нешто, сметао, нападао вас... Шта бисте, да га вежемо у окове, убијемо... шта да урадимо?", упитао је Вучић. Навео је и да је Шљиванчанин одслужио казну, да не жели да улази у правну природу Трибунала, али да је у "таквом трибуналу" одслужио оно што су одредили и запитао: "Шта још очекујете да треба уради и он и сви ми?" "Зато ће Готовина бити председник ако некоме затреба, али је проблем што ће неко да стоји на пет километара од некога", истакао је Вучић.

"Косово није ни имало шансе за Унеско"

Косово није имало никакву шансу да буде примљено у Унеско и Интерпол, оценио је председник Вучић и поручио да ћемо се ми увек борити за очување наших цркава, манастира, културне баштине. Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да је "очигледно његов опрез био тачнији него тврдње косовског министра спољних послова Беџета Пацолија", који је, како је рекао, говорио о томе да Косово има гарантоване гласове. "И Пацоли, као раније Јеремић, пошто су се увек хвалили великим активностима, а није им баш ишло најбоље у томе, сада се види да ће Косово још једно две године морати да сачека, а и онда ћемо видети", рекао је Вучић, те закључио: "Нису имали готово никакву шансу, али ћемо се ми увек борити за очување наших цркава, манастира, културне баштине на Косову." Упитан очекује ли да ће Косово наставити да лобира за пријем у Унеско и Интерпол, Вучић је рекао да то свакако следи, с обзиром на то да су и Тачи и Пацоли, како је рекао, "озбиљни противници". "И Рама, који то с њима ради, такође је озбиљан противник, али много озбиљнији су њихови политички спонзори и ту је наша тешка битка", рекао је, те поручио да је зато важно да што пре разговарамо као овде у Руми, о томе шта производимо и како ћемо да живимо боље. Како је приметио, нико га данас није питао да ли је пробао "те нудле и презле које ће правити фабрика у Руми", а такве ће ствари, додао је, бити наша главна тема у будућности.  

"Пети октобар почетак отварања Србије, али и пљачкашких приватизација"

Пети октобар 2000. имао је и добрих и лоших страна, рекао је председник Вучић и оценио да је то био почетак отварања Србије према свету, али и почетак најгоре пљачкашке приватизације у историји Србије. Вучић је, одговарајући на питања новинара у Руми, рекао да лично не воли када Срби учествују у сукобима око прошлости, те да би то радије препустио неком другом. "То је имало добрих и лоших страна и мислим да сам поприлично објективан кад о томе говорим. Добро је што је Србија могла да види свет и свет Србију и што смо почели да се отварамо, да не улазимо сад у то чије су заслуге или кривица пре тога биле за затварање", рекао је он. Лоше је, назначио је, што је то био почетак најгоре пљачкашке приватизације у историји Србије. "За долазак дефакто тајкуна, који су на различите начине управљали земљом и разорили фабрике да готово ништа није остало", рекао је Вучић и додао да су грађани то добро разумели и да је требало четири године да опоравимо јавне финансије. Како је додао, ствари никад нису црно-беле, али му смета што неки покушају да сакрију шта се дешавало. "Ни на РТС-у, а камоли негде другде, нећете видети тренутке кад је линчован Драгољуб Милановић, јер је то требало да се сакрије", рекао је Вучић и додао: "Што се неки утркују да говоре о нечему, то питајте њих."

"Измишљотине нерадника, руше демократске капацитете"

Председник Србије позвао је данас своје политичке противнике да не руше демократске капацитете Србије, сводећи своју кампању против њега углавном на измишљотине и глупости. Вучић је као једну од измишљотина споменуо тврдње Покрета слободних грађана Саше Јанковића да се повећава број људи на бирачким списковима у Београду, да се они због тога доводе у Београд, како би на предстојећим изборима гласали за СНС, а све то по систему "чули смо да се то догађа"... "Ти људи не разумеју ни промене у свету и изгледа да само постоје и живе за то да ме победе", приметио је председник и подсетио да су недавно из опозиције признали да је чисто победио на председничким изборима, а да су, очигледно, од јуче у новој кампањи лажи против њега. Прво су, подсећа, говорили како им је неко покрао изборе, па онда да нису покрадени – шалили смо се, а јуче су кренули са новим измишљотинама. Како је рекао, разуме да постоје медији који морају да воде кампању против њега сваки дан, и у том контексту навео да су га сарадници обавестили да је "успешно цензурисан и укинут из неког програма читавих 20 минута", не прецизирајући о којој телевизији се ради. "Суштина је у томе – немојте да рушите демократске капацитете и потенцијале Србије зато што сте неспособни, зато што сте недовољно марљиви, нерадници и не знате ништа. Немојте да рушите целу земљу због тога и да измишљате такве гадости" поручио је Вучић. Поручио је и да га никада неће победити, да ће сам отићи када за то дође време и оценио да људи неће и не желе "празне приче", оне који ништа не раде, који лажу...

"Људи хоће фабрике, хоће живот", рекао је Вучић.

Како је рекао, лако је проверити да ли је, на пример, на Врачару 5.000 људи више на бирачком списку, како пласира ПСГ, и да се види да је стварно стање да их је 300 мање него на председничким изборима у априлу. Председник Србије је рекао и да се са таквим измишљотинама излази пред медије, а на питање одакле им подаци, кажу да су чули, што је неозбиљно и неодговорно. Он је подвукао да је једини надлежан за давање података МУП и навео да су лажи тврдње, да се ради о фалсификату, да је 300 људи мање на списку бирача на Врачару. "Да ли знате некога да се доселио у Београд да би гласао?", запитао је Вучић новинаре и додао да ни они који то причају у то не верују. "Ни они не верују у то", рекао је и назначио да су се састали како би имали разлог да позову људе да изађу на улице, а људи их питају зашто опет да излазе... Председник Србије је изнео и податак да је сваке године од 6.000 до 8.000 више грађана Београда и да је то део економске природе, да је то процес који траје, али у мањој мери је, каже, изражен него када су неки други владали. На питања новинара да у ПСГ нису хтели да одговарају на конференцији на питања појединих медија, Вучић је рекао да он одговара свима, да то чини без обзира на питање и о којем је медију реч и навео да је то цивилизацијска тековина и нешто на шта би други требало да се угледају. Он је рекао и да треба замислити ситуацију да је неко убијен из његовог пиштоља и навео да тада не би могао да се појави нигде у свету и да би му сви скакали "за врат" свакога дана.

"Комисија за смрт гардиста има моју подршку"

Комисија за разматрање чињеница и околности у вези са смрћу гардиста ради свој посао и радила је под немогућим притисцима, рекао је Вучић и додао да Комисија има његову пуну подршку да дође до тачних и прецизних закључака. "Подсетићу вас на изборну кампању, када су Комисија и државни органи почели да раде свој посао, ви сте рекли да кога год да позовете, ви новинари, када се позове онај који је први јавио да су гардисти страдали, да би дао изјаву, било је – 'аха, притисак, зато што је опасан кандидат'. А био је толико опасан да је добио 11 пута мање гласова", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. Медији су тада пренели да је Вук Јеремић, тадашњи саветник бившег председника Бориса Тадића, први добио из војске информацију о погибији градиста и пренео је Тадићу. "Сваки пут имате неке опасне кандидате које не смете да питате зашто су прошли на црвено са семафору или зашто су се понашали овако или онако, јер је то увек 'велики политички притисак'", додао је он. Вучић је истакао да је сигуран да ће Комисија смети, моћи и умети да настави без било каквог политичког притиска. "Ништа не могу да гарантујем, то је на другим надлежним органима, али, што се мене тиче, могу слободно да раде, имају пуну подршку да дођу до закључака који су тачни и прецизни", рекао је Вучић. Какав задатак чека "Православну алијансу" (Хелброк) у којој учествују Србија, Грчка, Румунија и Бугарска, прочитајте ОВДЕ. Извор: РТС, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

За то време, Наташа Јовановић је у српском парламенту изнела тешке оптужбе на рачун председника Србије. Послушајте:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА