Најновије

ФБИ БРЗО РЕАГОВАО: Спречен "нови 11. септембар" у Њујорку

Министарство правде САД саопштило је да је уз помоћ тајног агента ФБИ осујећен план напада у име Исламске државе на Њујорк, који је укључивао бомбашки напад на Тајмс сквер и метро, а један од тројице ухапшених акцију је најављивао као "нови 11. септембар".

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Би-Би-Си наводи да је ухапшен мушкарац у САД и по један у Пакистану и на Филипинима. Њих тројица су користили апликације за слање порука како би испланирали напад.
Напад је спречен прошле године уз помоћ тајног агента ФБИ који се претварао да је симпатизер Исламске државе и комуницирао са тројицом осумњичених, а детаљи овог плана објављени су јуче, преноси Фена.
Из полиције су објавили оптужбе против 19-годишњег Абдулрахмана Ел Банасавија, канадског држављана приведеног у Њујорку, 19-годишњег Тале Харуна, америчког држављана који живи у Пакистану и 37-годишњег Расела Салика са Филипина.
Наводи се да је Ел Банасави ухапшен у мају 2016. године, а у октобру исте године признао је кривицу по седам тачака оптужнице у вези са тероризмом и чека пресуду.
Харун је ухапшен у Пакистану у септембру 2016, док је Салик ухапшен на Филипинима у априлу ове године и обојица ће бити испоручена САД.
"Планирани напади су укључивали детонирање бомби на Тајмс скверу и у метроу у Њујорку, као и пуцњаве на цивиле на концертима", саопштено је из америчког Министарства правде САД.
Наводи се да су њих тројица планирала извођење напада током муслиманског светог месеца рамазана 2016. године, инспирисани исламистичким нападима у концертној сали "Батаклан" у Паризу и на метро у Бриселу.
Прочитајте ОВДЕ шта се дешавало иза кулиса разговора о Украјини које су у Београду обавили САД и Русија?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарац о 11. септембру.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА