Најновије

ИЗА КУЛИСА САСТАНКА О УКРАЈИНИ: Жестоки критичар Русије против "мрачног принца Кремља"

У Београду је одржан састанак изасланика САД и Русије о имплементацији Минског споразума о примирју у Украјини. Преговарачи који су се нашли за столом у српској престоници супротност су један другом - Курт Волкер, жестоки критичар Москве и Владислав Сурков, човек који се сматра једним од архитеката модерне Русије.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Први састанак Суркова и Волкера одржан је 21. августа у Минску, а тема је као и данас у Београду био Мински споразум, документ потписан у престоници Белорусије 2015. године.
Данас је други пут да се састају Волкер и Сурков, а састанак је занимљив не само због чињенице да се одржава у Београду, већ и због ставова и учешћа двојице преговарача у дошадашњим збивањима у Украјини.
Сурков се сматра директним креатором кризе и човеком који стоји иза руске анексије Крима, док се Волкер, као амбасадор НАТО, јавно залагао да Америка додатно наоружа Украјину да би неутралисала руску претњу.
Волкер је до сада одбијао да се састане са Сурковом у Русији, а Суркову је забрањен улазак у Европску унију, у оквиру санкција које су наметнуте као одговор на руску агресију против Украјине.
Волкер је бивши амерички амбасадор у НАТО, а од јула ове године заузима функцију специјалног изасланика САД за окончање сукоба у источној Украјини.
На функцију је дошао на предлог акуелног државног секретара Рекса Тилесона, а већ неколико дана по именовању запутио се у Краматорск где је сукоб назвао "врелим ратом" и нагласио да "руску агресију" треба кривити за насиље на истоку Украјине.
- Видели смо шта се догодило, схватамо како је сукоб почео, јасно нам је како се данас тим сукобом управља, и зато је важно да САД постану ангажованије - рекао је Волкер у јулу, да би месец дана касније јасно нагласио да "Вашингтон никад неће признати улазак Крима у састав Русије".
Недавно је за предлог руске стране да се уведу мировне снаге УН у Донбас рекао да то може још више "поделити Украјину", додавши да саму идеју сматра интересантном, што је изазвало негодовање са руске стране, уз оштру реакцију сенатора Алексеја Пушкова који је упозорио Волккера да његова мисија у Украјини може да се заврши неславно.
Волкер је и раније отворено критиковао Москву, а током свог мандата у НАТО снажно се залагао да Америка пошаље Украјини смртоносно оружје како би се "одагнала руска агресија на истоку".
Иако је недавно изјавио да Украјина сама треба да одлучи о уласку у НАТО, јасно је да САД ту опцију отворено заговара, док са друге стране, Русија не жели да дозволи Украјини да постане ни део НАТО ни део ЕУ.
Иначе, Волкер је искусан дипломата. Каријеру је почео као аналитичар у ЦИА, а у његовој званичној биографији наводи се да је током 23 године службе у америчкој дипломатији служио и у Мађарској, Шведској и Француској (језике тих земља говори течно), у Великој Британији, као и да је стручњак за питања Источне Европе. Био је и посебан помоћник Ричарда Холбрука током рата у Босни.
Сурков се сматра једним од најмоћнијих људи у Русији и блиским Путиновим сарадником. Западни медији писали су о њему и као о "скривеном аутору путинизма", "мрачном принцу Кремља" и "сивој еминенцији". Владимир Путин има велико поверење у њега, што је и показао доделивши му овај осетљив задатак.
Ретко даје интервјуе, а након првог састанка са Волкером рекао је да су се две стране сложиле да "тренутна ситуација у Украјини не може да задовољи ни супротстављене стране, нити спољне снаге".
- Разговор је вођен у тону узајамног поштовања и интереса, искрено, озбиљно без илузија или пристрасности... Посвећеност споразуму у Минску није доведена у питање - млако је тада рекао Сурков.
У званичној биографији Суркова наводи се да је руски бизнисмен и политичар из Чеченије. Верује се да је његов утицај на руску политику огроман. Готово две деценије је у врху руске власти, а посебно занимљив детаљ је да је 2013. године био лични саветник Владимира Путина и то за питања Абхазије, Јужне Осетије и Украјине.
"Москов тајмс" о њему пише као о човеку који је блиско повезан са десничарским партијама. Наводи се да и да стоји иза настајања неколико "опозиционих" странака, често му се на терет ставља гушење медија и слободе говора.
У октобру 2016. године био је на мети украјинских хакера који су објавили 2.300 његових мејлова који откривају руски план да дестабилизују Украјину у координацији са сепаратистима са истока, пренели су медији. Кремљ је тврдио да су мејлови лажни.
Иако је човек од поверења руског председника, "Москов тајмс" пише и да је Сурков близак породици Михаила Хордоковског, једног од најгласнијих Путинових опозиционара, а занимљиво је и да је његова супруга Наталија била запослена код овог олигарха.
Близак је и са лидером Чеченије, Рамзаном Кадировим, а на интернету се чак могу пронаћи и њихове заједничке фотографије са одмора. Због свог учешћа у украјинској кризи, налази се на "црној листи" САД.
Прочитајте ОВДЕ детаље њиховог састанка у Београду.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Две године након што је потписан споразум о прекиду ватре борбе у одметнутој регији Украјине поново су интензивиране.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА