Најновије

КАТАЛОНИЈА ПОКРЕНУЛА ЛАВИНУ: Ево где се још спрема референдум, а ко жели да се отцепи!

Многи региони у Европи већ дуго траже независност од матичних држава. Готово да нема земље која није суочена са тим трзавицама, а референдум о независности Каталоније, на којем се за самосталност определило готово деведесет одсто изашлих бирача, поново је покренуо ово питање.

Демонстрације због референдума (Фото: Јутјуб)

Током свега пет дана, након сукоба у Шпанији, многи сепаратистички покрети као да су охрабрени. У „случају Каталонија“ виде шансу да се они одвоје од матичних држава.
Поред Истре ту су и...

Тирамису република

Већ за две недеље у италијанској покрајини Венето ће се десити, како кажу у партији Лига севера, историјски догађај. Референдум о независности заказан је за 22. октобар, на дан када је 1866. године одржан плебисцит о припајању Венета Италији. Сто педесет и једну годину касније, за разлику од претходног, Италијани ће имати тајно изјашњавање о „Независној Републици Венето“.
Венето спада у највеће и најразвијеније италијанске покрајине. Са Венецијом, као главним градом, али и Вероном, Падовом и Вићенцом, једна је од туристички најпосећенијих области света са преко 60 милиона туриста годишње.
Предводници идеје о независности Венета кажу да је њихов циљ пресудан у овом тренутку, јер је владина политика у вези са масовним доласком имиграната довела до пораста криминала.

Слободна Држава Баварска

Иако званични медији у Немачкој тврде да веома мали број Бавараца озбиљно мисли да је оснивање сопствене државе прави потез, Баварци ових дана подсећају да је званични назив те немачке покрајине „Фрајштат Бајерн“, односно „Слободна Држава Баварска“.
Баварска има већу површину од свих немачких савезних држава, у њој живи чак 13 милиона људи и има највећи привредни обрт у земљи. Као и у другим покрајинама које траже независност, управо та чињеница изазива трзавице. Наиме, Баварци сматрају да превише новца одлази у заједничку касу.
Баварски историчари се радо позивају на хиљадугодишњу традицију, а најрадикалнији међу тамошњим националистима сањаре о обнови Велике Баварске. У десетом и једанаестом веку Баварска је обухватала делове данашње Аустрије на истоку и југоистоку, са изузетком војводства Бабенбергера. Уз Тирол, Салцбург, Штајерску и Корушку, Баварци су управљали Крајином, данашњом Словенијом, али и Истром.
Прочитајте ОВДЕ како то Истра може да крене путем Каталоније?
Извор: Курир/rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Тешко да ће ЕУ признати референдум у Каталонији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА